Fodor látja a fényt az alagút végén

Vágólapra másolva!
Elégedett Bajnai Gordon kormányának eddigi munkájával, de fél a szélsőségek terjedésétől az SZDSZ elnöke - derül ki a Népszabadság pénteki számában megjelenő Fodor Gábor-interjúból. Kitért arra is, hogy nem támogatja a tervezett vagyonadót a jelenlegi formájába, hisz igazságtalan, ha valaki tíz darab 29 millió forintos lakás után nem köteles adózni.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor szerint már látható a fény az alagút végén, miután a Bajnai-kormány meghozta a legfontosabb válságkezelési intézkedéseket, és ezzel a válságkezelés első szakasza lezárult - mondta az SZDSZ elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amely a napilap pénteki számában jelenik meg.

A pártelnök kijelentette, hogy a kormánynak adott támogatásuk továbbra is érvényes, a válságkezelés ugyanis nem ért véget, csak a rohammunka. A következő fázisban már tervezettebb lépéseket kell tennie a kormánynak a társadalmi válságra is koncentrálva, és a jóléti rendszerek átalakításánál kiemelt figyelmet fordítva a rászorultsági elvre.

Ha következetesen kitart a válságkezelés mellett, az SZDSZ stabil és megbízható támogatója lesz a kormánynak - mondta Fodor, aki szerint egyelőre jó irányba haladnak a folyamatok, az utóbbi bő egy hónap alatt többet tett a kormány, mint a kisebbségi kabinet egy év alatt.

Az interjúban a vagyonadóval kapcsolatban elmondta, csak akkor támogatják a vagyoni és forgalmi típusú adók növelését, ha ezzel együtt jelentősen csökkennek az élőmunka terhei, illetve ha az átalakítások a közteherviselés igazságosabbá tételét, a gazdaság fehérítését szolgálják. Mivel nem tartja igazságosnak azt, hogy tíz darab 29 millió forintot érő lakás után nem kellene adózni, egy 30 milliósért viszont igen, miként azt sem, hogy a bevezetni szándékozott vagyonadó nem írható le a személyi jövedelemadóból. Az SZDSZ elnöke az adók ügyében további egyeztetést tart szükségesnek a kormánnyal.

Fodor az európai parlamenti választás kapcsán azt mondta, hogy még erőteljesebben, öntudatosabban kell fellépni a befogadás és az együttműködés mellett, a kirekesztéssel és a gyűlöletkeltéssel szemben. "Magyarországon is megjelent (...) a szélsőjobboldal, és fennáll a veszélye, hogy a Haider-féle Ausztria sorsára jussunk, márpedig a nemzetközi kiközösítés óriási károkat okozna hazánknak".

A szélsőség térnyerése szerinte általános jelenség, nem szűkíthető le egyetlen pártra. "Mára sajnos a szélsőjobboldal professzionális infrastruktúrát épített ki, honlapokkal, magánhadsereggel, civil mozgalommal. Nem lehet szó nélkül elmenni emellett, mert ha sokáig hallgatunk, azon kaphatjuk magunkat, már nincs erőnk tenni ellene" - jelentette ki Fodor Gábor.