Vádemelés az SZDSZ-es tisztújítás ügyében

Vágólapra másolva!
Nyolc ember ellen emelt vádat az ügyészség az SZDSZ 2007-es szabálytalan tisztújítása miatt. Két egykori megyei elnököt is azzal vádolnak, hogy arra vettek rá másokat, hogy illetéktelenül szavazzanak a párt küldöttgyűlésén. Az egyik vádlott T. Asztalos Ildikó, aki a párt belső vizsgálata alapján Fodor Gábor melletti voksolásra buzdított.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség nyolc ember ellen az SZDSZ 2007-es tisztújítása ügyében - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella pénteken. A XI. és XXII. kerületi ügyészség T. Asztalos Ildikó - az akkori Borsod megyei elnök, jelenleg az SZDSZ Országos Tanácsának tagja - és hét társa ellen emelt vádat magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

A vádirat szerint T. A. Ildikó - az SZDSZ egyik megyei szervezetének elnöke - a párt 2007. március 30-31. napján tartott országos tisztújító küldöttgyűlésén rávette vádlott-társait arra, hogy négy távol lévő küldött nevében regisztrálják magukat a küldöttgyűlésen, és a regisztrációt követően a kézhez kapott szavazólapokkal a távol lévő küldöttek nevében szavazzanak" - közölte az ügyészség.

Ugyanígy járt el a vádirat alapján F. József hatodrendű vádlott is, aki a párt egy másik megyei szervezetének küldötteként vett részt a küldöttgyűlésen. A vádlott a vele együtt megjelent élettársát és annak barátnőjét vette rá arra, hogy két, meg nem jelent küldött nevében regisztrálják magukat és adják le szavazataikat.

Az ügyészség közleménye szerint a regisztrációhoz nem volt szükség a személyazonosság ellenőrzésére, a regisztrációs ív alapján történt a jelenlevők számának, a határozatképességnek a megállapítása és jegyzőkönyvi rögzítése. "A meghamisított jelenléti ívek alapján az országos tisztújító küldöttgyűlés jegyzőkönyve valótlan adatokat tartalmaz" - írja az ügyészség.

Az ügyészség szerint a vádlottak cselekménye részben felbujtóként, részben bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének minősül, amelyet a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel rendel büntetni. Az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság folytatja le.

A rendőrségi nyomozás azért indult tavaly február 18-án, mert az SZDSZ 2007-es tisztújító küldöttgyűlésén több olyan küldött aláírása szerepelt a regisztrációs íveken, akik nem voltak jelen. A Jüttner Csaba, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SZDSZ-elnök által vezetett belső eljárás igazolta, hogy szabálytalanságok történtek. Ennek eredményeként megállapították, hogy T. Asztalos Ildikó négy illetéktelen küldöttet Fodor Gábor érdekében arra buzdított, hogy szavazzon. Kóka János, az SZDSZ akkori elnöke szerint, ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lett volna.