Háromszáz forint lesz egy BKV-jegy

Vágólapra másolva!
A kormány által elrendelt ötszázalékos áfaemelésre hivatakozva emelkednek a BKV tarifái júniustól. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a vonaljegy ára 300 forintra, a felnőtt havi bérleté pedig 9400 forintra nő.
Vágólapra másolva!

Csaknem öt százalékkal kell többet fizetni Budapesten a tömegközlekedésért a júliusi áfaemelés miatt. Egy BKV-jegy 300 forint lesz, a havi bérlet pedig 9400 forint - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek szavazataival, vita nélkül döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a BKV-tarifák idei újabb, maximum 4,8 százalékos emeléséről. A díjemelésről szóló döntéshozatalban nem vettek részt az ellenzékiek, akik a napirend szerintük antidemokratikus megszavazása után elhagyták az üléstermet, de a folyosón továbbra is várakoznak.

A díjemelés után egy vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, és ez 3,4 százalékos emelést jelent. A dolgozói bérlet 4,4 százalékkal drágul, és így 9400 forint lesz. A tanuló és a nyugdíjas bérlet 4,2 százalékkal emelkedik, és 3700 forintba kerül majd. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb: 4,8 százalékos, így ez 2200 forintba fog kerülni.

Az év eleji több mint 10 százalékos tarifaemelés után a BKV arra hivatkozva kezdeményezte az újabb díjemelést, hogy elkerülje azt a több százmillió forintos veszteséget, amit az áfa 5 százalékos emelése miatt elszenvednének júliustól.