Bevitték a rendőrök az EU-zászlót égető tüntetőt

Vágólapra másolva!
EU-zászlót égetett egy kisebb csoport a Kossuth tér közelében vasárnap este, az európai parlamenti választások után nem sokkal. Az egyik zászlóégetőt, a Kossuth téri tüntetésekről ismert csoport vezetőjét a rendőrség garázdaság gyanúja miatt őrizetbe vette.
Vágólapra másolva!

Európai uniós zászlót égetett egy kisebb csoport vasárnap este 7 óra után a Kossuth tér közelében; az egyik zászlóégetőt a rendőrség őrizetbe vette. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság az [origo]-nak nem erősítette meg, hogy uniós zászlót égettek, mivel szerintük annak az ügy szempontjából "nincsen jelentősége", a demonstráció korábbi felhívásából azonban egyértelmű, hogy a tüntetők az EU lobogóit égették a belvárosban.

A BRFK szerint egy kisebb csoport, néhány ember gyűlt össze a Vértanúk terén, közülük egy embert állítottak elő. Illés Hilda, a BRFK helyettes szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy a térről azóta már elmentek a tüntetők, és a belvárosban teljes a nyugalom.

Az előállított F. Károlyt az V. kerületi rendőrkapitányságra vitték be, és a zászlóégetés miatt garázdasággal gyanúsítják. A BRFK sajtóügyeletén az [origo]-nak azt mondták, hogy Magyarországon bármely nemzet zászlójának égetésével bűncselekmény lehet elkövetni, ha az nyilvánosan, félelemkeltő módon történik. Illés Hilda ugyanakkor közölte: nem a zászlóval volt a baj, a gyanúsított azzal követte el a garázdaságot, hogy a köznyugalmat megzavaró, erőszakos cselekményt követett el. Ha nem zászlót égetett volna, hanem egy kukát gyújt fel, azért is ugyanígy bevitték volna - mondta a helyettes szóvivő.

A Fáber Károly által vezetett, a 2006-os Kossuth téri tüntetésekről ismert Rendszerváltó Fórum pénteken közzétett felhívása szerint vasárnap "Lobogjatok, csillagos zászlók" című beszélgetést tartott a Kossuth tér közelében. A felhívásban arra kérték a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal EU zászlót, hozzátéve: "nem lengetéshez van rá szükségünk".