Fodor felajánlja lemondását

Vágólapra másolva!
Hétfőn az ügyvivői testületi ülésen felajánlja lemondását Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, miután a párt mindössze 2,16 százalékot szerzett az EP-választáson, és ezzel kiesett az Európai Parlamentből.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ számára a választási eredmény kudarc, a választók megbüntettek minket, és ezt tudomásul kell venni - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Fodor szerint nyugodtan és higgadtan kell végiggondolni az eredmény következményeit. Rendkívüli mértékben aggasztó a szélsőjobboldal előretörése - tette hozzá.

Fel fogom ajánlani a lemondásomat a holnapi ügyvivői ülésen - jelentette ki Fodor. Hozzátette: szerinte ez ilyenkor így természetes.

Szent-Iványi István, az EP-ből kiesett listavezető szerint csalódást keltő az eredmény. Komoly átalakulásra van szüksége az SZDSZ-nek, hogy be tudjon jutni az Országgyűlésbe 2010-ben - vélte, hozzátéve: személyekben, üzenetekben kellenek változások.

Léderer András ügyvivő is katasztrofális vereségnek értékelte az eredményt az [origo]-nak, és aggódott a Jobbik előretörése miatt. Léderer azt mondta, vannak elképzelések a párton belül, amelyek azt mondják, hogy az MSZP-vel közös listát kell állítani, mások szerint az MDF-fel kell együttműködni, de ő független, önálló SZDSZ-t látna szívesen.

Lakos Imre, az SZDSZ parlamenti képviselője az [origo]-nak nagyon súlyos vereségnek értékelte az eredményt. Most nem az a kérdés, hogy ki fogja vezetni a pártot, hanem ki kell találni, hogy a párt hogyan folytassa tovább - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a Jobbik és az LMP sikere azt mutatta, hogy az emberek fogékonyak a más típusú politizálásra. Az SZDSZ-nek is meg kell újulni mondanivalóban, arculatban, arcokban, célkitűzésekben - mondta. Szerinte ez nagyon nagy feladat, de "meg lehet csinálni, nem kell pánikba esni". De nem mellébeszéléssel - tette hozzá.