A Fidesz és az MSZP is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen kampánycsendsértés miatt. Több ezer panasz érkezett a választási bizottságokhoz automata telefonhívásokról, amelyek az európai parlamenti választás napján - azaz a kampánycsend kellős közepén - szavazásra buzdították az embereket, sőt azt is megmondták, melyik pártra kell voksolni.

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek napközben a szavazáson való részvételre buzdítottak. A bizottság később arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A testület szerint az automatizált telefonhívások felvetik a választásban résztvevők megtévesztéssel befolyásolásának gyanúját. Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

A Fidesz a vasárnapi telefonos kampánycsendsértés miatt az OVB-hez és a rendőrséghez fordult - közölte a Fidesz helyettes szóvivője vasárnap Budapesten, a Fidesz-KDNP közös eredményváró központjában. Számos bejelentés érkezett vasárnap telefonos kampánycsendsértésről, arról, hogy a szocialisták törvénysértő módon akarták manipulálni az embereket - mondta Cser-Palkovics András.

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az MSZP országos vezetősége is kampánycsendsértés miatt - jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője vasárnap este Budapesten. Nyakó szerint reggel nyolc óra után az MSZP szimpatizánsai tömegesen észlelték, hogy telefonon előre felvett, a jobboldali pártok támogatására buzdító megkeresés érkezik hozzájuk.

Az ország összesen 11 megyéjéből érkeztek panaszok a területi választási bizottságokhoz. A testületek több ezer jelzést kaptak, ezek szerint automata telefonhívásokban próbálták őket szavazásra buzdítani, és azt is megmondták, melyik pártra kell szavazni. Több megyében három különböző párt nevében is kaptak hívásokat a választók, de egyes helyekről kampány sms-ekről is tettek bejelentést. A beadványokat az Országos Választási Bizottság (OVB) és a területi választási bizottságok vizsgálják. Erről bővebben itt olvashat.

Mivel sem a területi választási bizottságok vezetői, sem az OVB nem közölte, hogy mely pártok érintettek, az EP-választáson induló két legnagyobb párt kölcsönösen egymást vádolja kampánycsendsértéssel. A Fidesz az MSZP-t, az MSZP a Fideszt tartja felelősnek a törvénysértésekért.

A Fidesz közleménye szerint a szocialisták vasárnap délelőtt óta telefonos kampányt folytatnak. "Világossá vált, hogy az MSZP a szavazás napján is törvénysértő módon akarja manipulálni az emberek akaratát és a választás végeredményét" - írta Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője. Az MSZP szerinte "több különböző automata hívásban az MSZP-re való szavazásra és koalíciós partnerének támogatására buzdít, valamint a Fidesz és a szélsőséges erők összemosásával provokál", ezért a Fidesz az OVB-hez és helyi választási bizottságokhoz fordult - közölte Szijjártó. Emellett felszólította a Magyar Telekomot, hogy ne forgalmazza a törvénysértő telefonhívásokat. A hívások leállításához az OVB döntésére van szükség, ezért a Fidesz a testület azonnali összehívását kérte.

A vádakra az MSZP nevében Nyakó István szóvivő reagált, és határozottan visszautasította őket. A szocialisták szerint éppen a Fidesz követ el törvénysértést. "Az kiabál, akinek a háza ég" - jelentette ki. Hozzátette: tapasztalataik szerint a Fidesz követte el minden megyében a kampánycsendsértést, már a közelmúltbeli pécsi polgármester-választáson is találkoztak ezzel a módszerrel. Az ügyben az MSZP is a területi választási bizottságokhoz fordult.

Az ügyben megszólalt Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, és felháborítónak nevezte, hogy minden megyében megsértették a kampánycsendet. "Ez egy következmény nélküli ország, ahol a törvénysértésekre lehet majd azt válaszolni, hogy "oszt jónapot" - fogalmazott. Eközben akik betartják a törvényeket, hátrányba kerülnek egy ilyen véghajrában, amikor nagyon kevesen mennek el szavazni, és nagy a választás tétje - tette hozzá. Dávid szerint a legszigorúbb következményekkel kellene járnia annak, ha egy olyan közéleti ember jogszabályt sért, aki éppen a jogalkotásban akar részt venni.

Szabó Gábor, a Jobbik kampányfőnöke kijelentette: jól megszervezett baloldali hecckampánynak tartja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöksége, hogy a nevükben telefonos szavazásra buzdítottak vasárnap délelőtt, a kampánycsend idején. A Jobbik is rendőrségi feljelentést tett, és panasszal éltek az Országos Választási Bizottságnál is.