Vágólapra másolva!
A választók alig egyhatoda szavazott a kormányzó MSZP-re a vasárnapi európai parlamenti választásokon, miközben a Fidesz több mint 56 százalékot, a Jobbik pedig majdnem 15 százalékot ért el. A Fidesz szinte minden megyében elvitte a szavazatok legalább felét, a Jobbik pedig hét megyében is megelőzte az MSZP-t. A bejutási küszöbön mandátumhoz jutott az MDF is, az SZDSZ-t pedig még a parlamenten kívüli Lehet Más a Politika is megelőzte. A részvételi arány mindössze 36,29 százalékos volt az országban.
Vágólapra másolva!

Mindössze 17,4 százalék szavazott az MSZP-re az európai parlamenti választásokon, így a kormányzó párt csupán 4 mandátumot szerzett az 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A jóslatok ellenére a Fidesz is elmaradt a kétharmados sikertől, de még így is elsőprően nyerte a választást, és 56,4 százalékkal 14 képviselői helyet szerzett. A Jobbik közel 15 százalékkal 3 képviselői helyet kapott, és az MDF is bejutott az európai parlamentbe 5,3 százalékkal, 1 mandátummal. Az eredményeket vasárnap este 10 óra után jelentette be az Országos Választási Bizottság.

Az 5 százalékot nem átlépő pártok közül a Lehet más a politika és a Humanista párt szövetsége 2,6 százalékot kapott, ezzel megelőzták az SZDSZ-t, amely csupán 2,16 százalékot kapott. A Munkáspárt 0,96 százalékot, az MCF Roma Összefogás 0,47 százalékot kapott. Szavazni csupán a lakosság 36,29 százaléka ment el, ez visszaesés 2004-hez képest, amikor 38,5 százalék voksolt az EP-választásokon.

Az egész országban tarolt a Fidesz

Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint az ország összes megyéjében a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot, az ellenzéki párt Budapest (48 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (49 százalék) kivételével mindenhol 50 százalék feletti eredménnyel zárt. A legtöbben a Nyugat-Magyarországon, Vas (68,4 százalék), Győr-Moson-Sopron (64,5 százalék) és Zala (63,2 százalék) megyékben, illetve a Dél-Dunántúlon, Somogy (64,3 százalék) és Tolna (64,4 százalék) megyékben szavaztak a Fideszre, de kiugróan magas eredménnyel zárt a párt Bács-Kiskun (65,3 százalék) megyében is.

Hatalmas pofont kapott az MSZP

A szocialisták a legerősebbek Budapesten és Komárom-Esztergom megyében voltak, ebben a két körzetben tudtak 20 százalék fölötti eredményt, 22,3 százalékot és 21 százalékot elérni. Az MSZP Hevesben (19,23 százalék), Baranyában (18,21 százalék) és Borsodban (19,21 százalék) tudott még 20 százalék közelébe kerülni, de a jellemzően szocialista szavazó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Jobbik is megelőzte őket.

Hét megyében verte meg az MSZP-t a Jobbik

Az ország 19 megyéjéből egyedül Vas megyében (9,25 százalék) nem tudott legalább 10 százalékot elérni a Jobbik. A párt Nyugat-magyarországon szerepelt gyengébben, a dunántúli megyékben 10-13 százalékot ért el, Kelet-Magyarországon azonban kiugróan magas eredménnyel zárt. A radikálisok hét megyében, így Borsodban (22,88 százalék), Hevesben (20,17 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok megyében (19,02 százalék), Szabolcsban (18,4 százalék), Hajdú-Biharban (17,1 százalék), Nógrádban (18,6 százalék) és Pest megyében (16,6 százalék) is megelőzték a kormányzó szocialistákat a választáson.

Mindenhol határon az MDF

Az MDF az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén táncolt minden megyében: a szavazatok aránya meglehetősen egyenletes volt a Bokros Lajos nevével fémjelzett listára. 4 százalék alá, illetve 6,5 százalék fölé sehol sem ment a párt támogatottsága, a legerősebbek Budapesten (6,53 százalék) és Csongrád megyében (5,9 százalék) voltak, a leggyengébb eredménnyel pedig Borsodban (4,05 százalék) és Szabolcsban (4,18 százalék) zárt a demokrata fórum.

Az LMP Pesten is legyőzte az SZDSZ-t

Az 5 százalékos küszöb alatt végzett pártok között a Lehet más a politika és a Humanista párt szövetsége szerezte a legtöbb szavazatot, a pártszövetség Budapesten volt a legerősebb, 4,89 százalékot kapott. Ezzel a fővárosban is megverték az utánuk következő SZDSZ-t, amelynek Budapest jelenti a legnagyobb szavazóbázisát: a szabad demokraták szintén itt kapták a legtöbb szavazatot, 4,47 százalékot. Az LMP vidéken 1-2 százalék közötti eredményt ért el, Csongrád, Baranya és Fejér megyében lépte még át a 2 százalékot. Az SZDSZ Budapesten kívül csak Pest megyében tudott 2 százalék fölé kerülni, vidéken alig több mint 1 százalékot tudtak produkálni.