Bajnai segítséget ígér a viharkárosultaknak

Vágólapra másolva!
A kormány minden károsultnak segítséget nyújt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharkárok helyreállításához - közölte a helyszínen tájékozódó Bajnai Gordon miniszterelnök. A Bajnai által idézett felmérés szerint 6 ezer lakásban okozott károkat a vihar.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn felkereste a vasárnapi vihar által sújtott területet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nyírbogdányban közölte, hogy a kormány szerdai ülésen határozatot hoz a segítségnyújtásról, és a rendelet alapján előleget utalnak ki a rászoruló családoknak.

Hozzátette: az előleget a helyi önkormányzatok fizetik majd ki a viharkárosultaknak. A miniszterelnök közölte, hogy a középületek helyreállításához az önkormányzatok a regionális vis maior alapból kapnak előleget.

Bajnai szerint a legújabb felmérések azt mutatják, hogy mintegy 6 ezer lakás károsodott a vasárnap délutáni tornádószerű viharban Szabolcs megye középső részének településein.

A kormányfő megjegyezte, hogy a bajba jutottaknak csak a fele rendelkezik biztosítással, nekik a biztosítójuk segít, és erről már hétfőn egyeztetett is Trunkó Barnabással, a biztosítók szövetségének elnökével. Bajnai azt mondta, ígéretet kapott arra, hogy soron kívül mérik fel a biztosítók a károkat, s remélhetőleg soron kívül fizetnek is.