A legfeszültebb helyeken tarolt a Jobbik

Vágólapra másolva!
A legszegényebb településeket egyetlen kivétellel besöpörte a Fidesz, azonban éppen a kivételt jelentő Csenyétén érte el az MSZP a legjobb eredményét az egész országban a vasárnapi európai parlamenti választáson. A Fidesz 24 helyen végzett 90 százalék felett. Az utóbbi hónapok nagy nyilvánosságot kapott gyilkosságainak helyszínein jellemzően erős a Jobbik, Tiszaeszláron pedig homlokegyenest ellenkező irányba szavazott két egymás melletti szavazókörzet.
Vágólapra másolva!

A 2009-es EP-választások legjobb eredményét a Fidesz érte el a Baranya megyei Varga községben: 36 szavazóból 35-en szavaztak a Fideszre, ez 97,22 százalékos eredmény. Az egyetlen kivétel a szocialistákra szavazott. A Fidesz összesen huszonnégy községben ért el kilencven százalék feletti eredményt, ezek jellemzően kis községek, méretben kiemelkedik közülük a Baranya megyei Alsószentmárton, ahol 282 szavazatot (93,07 százalék) kapott a párt.

A Fideszen kívül az MSZP tudott kilencven százalék feletti eredményt elérni egyetlen községben: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén, mely az ország öt legszegényebb településének egyike. Itt 90,24 százalékot kaptak 37 szavazattal. Az MSZP második legjobb eredménye messze elmarad ettől: 61,54 százalék a Pest megyei Lóréven.

A KSH 2008-as jövedelem alapján készült adatai szerint az öt legszegényebb településből négyet besöpört a Fidesz: ilyen volt a Borsod megyei Kiscsécs (90,24 százalék), a tolnai Pári (79,51), a Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfa (78,3) és a somogyi Kőkút (67,71). A KSH szerint leggazdagabb településen, Budapest II. kerületében a Fidesz nyert 53 százalékkal, az MSZP 18, a Jobbik 9, az SZDSZ 6,69, az MDF 6,41, az LMP 5,54 százalékot kapott.

A Jobbik átütő sikereket ért el a Rakamaz-Tiszavasvári-Tiszalök háromszögben. Mindhárom településen - köztük az olaszliszkai tanárgyilkosság áldozatának lakóhelyén, Tiszavasváriban - a Jobbik érte el a legjobb eredményt. Rakamazon és Tiszavasváriban csaknem 42, Tiszalökön 36,7 százalékot kaptak. Ez a térség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez tartozik, de közel van Olaszliszkához is.

Olaszliszkán a Jobbik 28 százalékot szerzett, vagyis éppen az országos eredmény kétszeresét, a Fidesz nyert 52,85 százalékkal. Nagycsécsen, ahol 2008 novemberében ketten haltak meg egy Molotov-koktélos támadásban, 30 százalékot ért el a Jobbik (61 szavazat), az MCF egyetlen voksot sem kapott, a Fidesz nyert 57 százalékkal. Tatárszentgyörgyön, ahol 2009 februárjában cigányok elleni támadást hajtottak végre, a Jobbik 17,96 százalékot kapott (a Fidesz pedig 59,6 százalékkal nyert).

A minifalvak közül Gagyapátiban 31,25 százalék (16 szavazat közül), Pamlényban 46,67 százalék (15 szavazat közül) a Jobbik eredménye.

Súlyos feszültségekről árulkodnak a tiszaeszlári eredmények: a Jobbik 24 százalékot kapott, de volt egy szavazókör, ahol 33 százalékig jutottak, egy másik szavazókörben viszont az MCF-Roma Összefogás kapott 46,6 százalékot. Az MCF 15 százalékot kapott a településen.

Az SZDSZ még Budapesten sem érte el az öt százalékot. Ugyanakkor az Újlipótváros több szavazókörében 12-17 százalék közötti szavazatot kapott. Az SZDSZ a budai hegyvidéken is viszonylag jól szerepelt.

A XII. kerület hagyományos fideszes fellegvár, itt két körzetben szokott az MSZP jó eredményeket elérni: az egyik Mártonhegyi úti szavazókörben (a 20-as számúban), 42,45 százalékot kaptak a szocialisták. Egy másik hasonló körzet a Kiss János altábornagy utcában található. Ott 34,59 százalékot kapott az MSZP. A Mártonhegyi úti másik két szavazókörben mindössze 12 és 27 százalék az MSZP eredménye, míg a Kiss János altábornagy utcában lévő másik körzetben csak 15 százalékig jutottak.

Minden párt ért el kiugró eredményeket, elsősorban községekben. A Jobbik csúcseredménye 57 százalék a szabolcsi Szorgalmatoson (127 szavazat), az LMP a baranyai Drávapiskin 51,35 százalékot szerzett (19 szavazat), az MCF Roma Összefogás a Heves megyei Tarnazsadányon 54,21 százalékot (148 szavazat). Az MDF a Zala megyei Hernyéken tudott nyerni 21 szavazattal, ami 52,5 százalékot jelentett, az SZDSZ pedig a szabolcsi Uszkán kapott 76 szavazatot, ami 53,15 százalékot jelentett. A Munkáspárt legjobb eredménye 21 százalék volt, ez azonban csak négy szavazatot jelent a Baranya megyei Tengeriben.