Eldőlt a hamvasztó és a biomassza-erőmű sorsa - helyi szavazások

Vágólapra másolva!
Az euróapi parlamenti (EP) választással egy időben vasárnap 16 helyen tartottak helyi szavazást: időközi választást vagy népszavazást. Eldőlt például, hogy Ebergőcön nem lesz halotthamvasztó, hogy Bedő társul Körösszakállal, hogy a kómában fekvő Toller László parlamenti helye még két hétig betöltetlen marad.
Vágólapra másolva!

Egy időközi országgyűlési képviselő-választást, hét időközi önkormányzati választást, valamint nyolc helyi népszavazást is tartottak vasárnap az európai parlamenti (EP) választással egy időben. Polgármester-választás esetén egy szavazat is elég a győzelemhez; a helyi népszavazások érvényessége attól függ, hányan mennek el szavazni, ha a választók több mint fele elmegy és érvényesen szavaz, akkor eredményes és érvényes a választás. Az eredményeket röviden összefoglaljuk.

Pécs - Négy jelölt indult Toller László parlamenti helyéért a 3. számú egyéni választókerületben. Itt azért tartottak időközi választást, mert az évek óta kómában fekvő Toller - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is. Az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett az első forduló, ugyanis 50 helyett a választók csupán 29,8 százaléka ment el szavazni. Jövő héten újra megpróbálkozhat a négy jelölt, vasárnap a legtöbb szavazatot Kővári János, a Fidesz jelöltje kapta.

Alsópélpuszta - Elválik Udvaritól és Sárszentlőrinchez csatlakozik a Tolna megyei Alsópélpuszta - ezzel az eredménnyel zárult a vasárnap tartott helyi népszavazás. A népszavazáson a 84 alsópéli választópolgár közül 62 vett részt, a 73,5 százalékos részvételi arány azt jelenti, hogy a referendum érvényes és eredményes volt. 41 helyi választó igennel, 20 nemmel szavazott, egy szavazat érvénytelen volt. A 110 lakosú Alsópél Udvaritól 5,7 kilométerre, Sárszentlőrinctől 3 kilométerre fekszik, az alsópéliek utóbbi település jobb megközelíthetősége miatt kezdeményezték a népszavazást.

Magyaregregy - Polgármester-választást tartottak az előző halála miatt. A polgármester a független Fülöpné Rákosa Ildikó lett.

Sumony - Feloszlatta magát a képviselő-testület, ezért új testületet és polgármestert is választottak. A polgármester a független Orsós József lett.

Sárospatak, Tiszaújváros, Üllő, Várpalota - Új önkormányzati képviselőket, illetve polgármestereket választottak a korábbiak lemondása miatt. Sárospatakon Sikora Attila, a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Egyesület jelöltje nyerte a polgármester-választást. Várpalotán Juhász Attila 39 éves jogászt, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg önkormányzati képviselővé. Üllőn fideszes jelölt, Kiss Tibor mérnök lett az új önkormányzati képviselő. Tiszaújvárosban az új önkormányzati képviselő az MSZP-jelölt Hok Csaba lett.

Zemplénagárd - Új polgármestert választottak a korábbi lemondása miatt. A győztes a független Szajkó Anna lett.

Balatonfűzfő - Helyi népszavazást tartottak arról, hogy épüljön-e a település rendezési tervében foglaltaknak megfelelően a fűzfőgyártelepi városrészen növényi alapanyagot feldolgozó biofinomító, biogázüzem vagy biomassza-erőmű. A szavazás érvénytelen és eredménytelen lett, mert csak 45 százalék ment el szavazni. 70 százalékuk igennel szavazott az erőműre.

Bedő, Körösszakál - Helyi népszavazást tartottak arról, hogy a két község önkormányzata alakítson-e társult képviselő-testületet. A szavazók a társulást választották. Így az országban egyedülálló társulási modell valósul meg a két hajdú-bihari településen, az egymással nem szomszédos Körösszakál és Bedő község egy 1990-es jogszabály alapján hoz létre egy körjegyzőségnél lazább, és ahhoz nem kötött társulást.

Ebergőc - Helyi népszavazáson döntötték el, épülhessen-e a település közigazgatási területén halotthamvasztó. Nemet mondtak a halotthamvasztóra: Több mint 90 százalék elment szavazni, és több mint 60 százalékuk ellene voksolt.

Esztergom - Helyi népszavazást tartottak arról, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja-e a helyi polgároknak. Érvénytelen lett a szavazás, mert túl kevesen voksoltak, a választók mindössze 43 százaléka.

Gávavencsellő - Helyi népszavazás volt arról, hogy Gávavencsellő Paszabcsúcs és Gávavencsellő Szabadságtelep lakott területrészeket Nyírtelekhez csatolják-e. A népszavazás érvénytelen és eredménytelen lett, a 106 választó közül ugyanis csak 50-en mentek voksolni. Egyébként 42-en igennel, nyolcan nemmel szavaztak. Paszabcsúcs és Szabadságtelep így továbbra is Gávavencsellő része marad.

Budapest XVIII. kerület - Helyi népszavazás arról, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hozzon-e létre városőrséget. A szavazás érvénytelen és eredménytelen lett, mert csak 42 százalék voksolt. A nagy többség egyébként igent mondott a városőrségre.

Udvari - Lakói helyi népszavazáson voksolhattak arról, hogy Alsópél településrész tartozzon-e Sárszentlőrinc községhez. Eredményekről nem érkezett hír.