Megszabadul külföldi befektetéseitől Simor

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök eladja külföldi cégét, és hazahozza külföldön befektetett pénzét. Simor azt mondta a parlamentben, a személyét ért támadások miatt döntött így. Vagyonnyilatkozatából tavaly óta eltűnt 800 millió forint, amit Ciprusra utalt át. Simor szerint Ciprus nem adóparadicsom, emiatt méltatlan támadások érik.
Vágólapra másolva!

Megszabadul külföldi befektetéseitől Simor András jegybankelnök. Simor a parlamentben azt ígérte, a személyét ért támadások hatására minél gyorsabban értékesíteni fogja külföldi befektetéseit, külföldi cégét megszünteti, pénzét pedig hazautalja.

A jegybankelnök ezzel Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivőjének az Országgyűlésben feltett kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, hová tűnt 800 millió forint tavaly óta Simor vagyonnyilatkozatából. A jegybank korábbi közleményéből kiderült, hogy az összeget Ciprusra utalta át. (Erről szóló cikkünket itt találja.)

Szijjártó kritizálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, mert szerinte nem túl átlátható helyen, egy ciprusi offshore-cégben tartja vagyonát. Ez nem túl elegáns, és nem egyeztethető össze egy jegybankelnök funkciójával - mondta a politikus.

Simor úgy reagált, hogy a személyét ért támadás veszélyezteti az MNB függetlenségét. Ciprus nem adóparadicsom, a 800 millió forint nem az ő kezéből ment ki külföldre, az összeget korábban sem Magyarországon tartotta - mondta. Hozzátette, olyan vagyonnyilatkozatokat kellene kidolgozni, amelyek a jelenlegi típusnál sokkal alaposabban és részletesebben kérdeznek rá az adatokra, hogy ne kerüljön senki hozzá hasonlóan "méltatlan helyzetbe". Szavait taps, gúnyos nevetés és fújolás fogadta a Fidesz padsoraiból.

A HVG múlt heti cikkében írt arról, hogy vagyonnyilatkozatai alapján Simor 2006-ban még tekintélyes, 923 millió forintos megtakarítással rendelkezett - befektetési jegyek formájában -, egy évvel később azonban csak 67 millió, tavaly pedig 80 millió forinttal. Magyarországi cégébe Simor nem fektetett százmilliókat, ciprusi cégéről pedig maga a jegybankelnök állította azt, hogy annak Magyarországról nem származott jövedelme. Simor nem válaszolt a hiányzó százmilliókra vonatkozó kérdésre.

A jegybankelnök vagyonára vonatkozó kérdésekre az MNB csütörtökön délben közleményben válaszolt. Azt írták, a vagyonbevallások között tapasztalható "számszaki különbözet" túlnyomó része abból adódik, hogy Simor megtakarításait korábban egy külföldi vagyonkezelő kezelte, majd azokat a 100 százalékos tulajdonában lévő, Cipruson bejegyzett Trevisol Management Services Ltd-be helyezte át.