Újabb influenzagyanús betegek Szombathelyen

Vágólapra másolva!
Két influenzagyanús beteget kezelnek a szombathelyi kórházban. A Fülöp-szigeteki házaspárról még nem bizonyosodott be, hogy H1N1 vírussal fertőzöttek.
Vágólapra másolva!

Újabb két beteget kezelnek az új típusú influenza gyanúja miatt a szombathelyi Markusovszky Kórházban - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Lakner László, a kórház elnök-vezérigazgatója. A Fülöp-szigeteki házaspár hétfő délelőtt jelentkezett a kórházban. Az egyik beteg lázas állapotban izomfájdalomra, a másik pedig köhögésre panaszkodott; kivizsgálásuk még tart.

A sajtótájékoztatót eredetileg azért hirdették meg, hogy annak a két ausztrál betegnek az állapotáról adjanak információt, akit vasárnap az új influenzára utaló tünetekkel szállítottak át Szombathelyre a győri kórházból, ám első gyorstesztjük negatív volt. A mintákat vasárnap elküldték az Országos Epidemiológiai Központba, de az eredmény még nem érkezett meg, ezért nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a H1N1 vírussal fertőződtek volna - jelentette ki Lakner László.

A vasárnap érkezett két beteg állapota az elnök-vezérigazgató közlése szerint jó, már gyógyulófélben vannak, ezért az esetleges fertőződésről készült eredmények elsősorban azok miatt fontosak, akikkel érintkeztek. Schneider Ferenc, a Vas Megyei Markusovszky Kórház fertőzőosztályának osztályvezető főorvosa elmondta: egy középkorú testvérpárról van szó, akik Ausztráliából rokonlátogatóba érkeztek Magyarországra. Azért szállították őket Szombathelyre, mert a megyei kórház látja el a régióban az esetleges új influenzás betegeket.

Elővigyázatosságból az ausztráliai testvérpárt, valamint a szintén középkorú Fülöp-szigeteki házaspárt is elkülönítették addig, amíg a véglegesnek tekinthető eredmények meg nem érkeznek.