Túlélési tervet készített az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP egyetlen esélye, hogy tartósan politikai tényező maradjon, ha 2010-ben a mandátumok harmadát sikerül megszereznie a parlamentben - olvasható abban a túlélési tervben, amely még az európai parlamenti választások, és a párt nagyarányú veresége előtt készült. Az MSZP szakaszhatárhoz érkezett, újra fel kell építenie önmagát - derül ki a Népszabadság által idézett dokumentumból.
Vágólapra másolva!

Csak akkor maradhat az MSZP tartós és jelentős politikai tényező, ha a 2010-es országgyűlési választáson a mandátumok több mint egyharmadát meg tudja szerezni - olvasható a szocialisták stratégiai munkatervében, melyből a Népszabadság idéz részleteket. A munkaterv még a vasárnapi EP-választás előtt készült.

A túlélési tervet a párt több vezető fóruma is megvitatta és elfogadta, és a lap szerint az értelmiségi holdudvart is megkérdezték róla. A munkaterv szerint az MSZP szakaszhatárhoz érkezett, miközben a nemzetközi baloldal keresi és építi új identitását, addig ez a folyamat a magyar szocialistáknál éppen ellenkező irányba haladt.

Az MSZP azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megőrizze "váltópárti erejét, koalícióalakítási képességét", és megszerezze "a mandátumok több mint egyharmadát a 2010-es országgyűlési választásokon". Utóbbi teljesülése nélkül az MSZP nem marad jelentős politikai tényező a munkaterv szerint. 2010-ben az országgyűlési választások után az őszi önkormányzati választásokon a "relatíve kedvező szereplés biztosítása" lehet a cél - írja a Népszabadság. A párt szeretné elérni a főváros mellett 4-7 megyei jogú városban a polgármesteri szék megszerzését. Kiemelten fontosnak tartják Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Dunaújváros és Szombathely vezetésének megszerzését.

A túlélési tervben a Bajnai-kormány sorsáról is szó van. Eszerint az MSZP nem képes egyedül hatalmon tartani Bajnait, csak az SZDSZ-szel együtt, amely nem érdekelt egy baloldali irányváltásban. A kormányhoz képest az MSZP-nek látszódnia kell politikai színtéren, így kell végrehajtani a baloldali pólus újbóli felépítését. A törzsszavazók felé világossá kell tenni, hogy az MSZP tudja, csalódást okozott, de levonta a tanulságot és "értékelvű politizálást" folytat. Azt is egyértelművé kell tenni a munkaterv szerint, hogy "a szocialisták tudják, elsősorban nekik kötelességük tanulni Őszödből".

Az MSZP augusztus végéig tűzte ki a hét év kormányzás értékelését és a politikai menetrend pontosítását, szeptember végéig az SZDSZ-hez és az MDF-hez való viszony meghatározását és a lehetséges szövetségesi együttműködések kialakítását, novemberig pedig az MSZP és a határon túli magyarok viszonyának elemzését - írja a Népszabadság.

Az MSZP a vasárnapi európai parlamenti választásokon a szavazatok mindössze 17 százalékát szerezte meg.