Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes, hogy a büntetőeljárási törvény nem szabályozza a jogerősen elítéltek jogát az ügyükről szóló iratokba való betekintésre. Ezzel sérül a tisztességes eljáráshoz fűződő joguk az Alkotmánybíróság szerint.
Vágólapra másolva!

A hatályos büntetőeljárási törvénynek az iratmegismerési jog gyakorlásáról és a részletszabályokról szóló szakaszai alapján van olyan időszak - a jogerős ítélet meghozatala és a rendkívüli jogorvoslati eljárások elrendelése közötti periódus -, amikor a jogerősen elítélt nem juthat hozzá saját büntetőeljárásának irataihoz - áll az Alkotmánybíróság (Ab) hírlevelében.

Az Ab még kedden elfogadott határozata szerint a perújítási és a felülvizsgálati eljárások kezdeményezésekor a jogerősen elítélt személy tisztességes eljáráshoz fűződő jogai - például az iratmegismerési joga - alkotmányos védelemben részesülnek. A rendkívüli jogorvoslati eljárások megindítása iránti kérelem megírásához és azok megfelelő indokokra alapozásához elengedhetetlen a büntetőeljárás iratainak ismerete.

Az Ab szerint az iratok ismerete, kézbevétele, ismételt és elmélyült tanulmányozása hiányában nagy az esélye annak, hogy a felülvizsgálati vagy perújítási eljárás megindítása iránti kérelem nem lesz megalapozott, és elutasítják, holott befogadás esetén a jogerős ítélet megváltoztatásához vagy hatályon kívül helyezéséhez vezethetne.

Az Ab megállapította az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztását, és felhívta arra, hogy jogalkotói feladatának 2009. október 31-ig tegyen eleget.