Elkaszálta Molnár Lajos hódmezővásárhelyi döntését az LB

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB) a hódmezővásárhelyi kórház aktív ágyainak csökkentéséről szóló egészségügyi miniszteri határozatot - jelentette be csütörtökön Lázár János, a város fideszes polgármestere. A város valószínűleg kártérítést fog kérni az államtól.
Vágólapra másolva!

Jogerős döntésével megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) a hódmezővásárhelyi kórház aktív ágyainak csökkentéséről szóló egészségügyi miniszteri határozatot - jelentette be csütörtökön Lázár János, a város fideszes polgármestere.

A politikus azt mondta: a kormány a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyva, politikai döntést hozva a mintegy háromszázról száztizenhatra csökkentette a hódmezővásárhelyi kórház aktív ágyainak számát. Az önkormányzat a határozatot megtámadta a bíróságon.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai jogerős döntésében megállapította, hogy az ágyszámcsökkentésről szóló miniszteri határozat alkotmányellenes és jogszabálysértő - közölte a polgármester. Lázár hozzátette: javaslatot tesz arra, hogy az önkormányzat nyújtson be kártérítési keresetet az elmaradt milliárdos nagyságrendű állami finanszírozás miatt.

A kórházreformról szóló törvényt 2006. december 18-án fogadta el az Országgyűlés, és 2007. április elsején lépett életbe. A törvényhez készült rendelet hatására három kórház szűnt meg a fővárosban: a Schöpf-Merei kórház, a Svábhegyi gyermekkórház, valamint az OPNI. A jogszabály 16 ezer ágy megszűnését írta elő, 12 intézményben pedig felszámolta az aktív ellátást.

Az Alkotmánybíróság tavaly szeptemberben azt kifogásolta, hogy a kórházi kapacitásokat - vagyis azt, hogy hány ággyal működhet egy kórház, illetve mely kórházakat kell bezárni - a kórháztörvényhez készült miniszteri rendelet határozta meg. Az Ab szerint ez olyan alapjogokat érintő kérdés, amelyet csak törvényben lehetett volna megszabni.

Ugyancsak kifogásolta az Ab azt is, hogy ágyszámok elosztásában túl széles volt a miniszter döntési jogköre. A posztot akkor az SZDSZ által delegált Molnár Lajos töltötte be. Az Ab döntése nem volt visszamenőleges hatályú, így törvény alapján történt kórház átalakítások továbbra is fennmaradtak. Hódmezővásárhely azonban ezután bírósághoz fordult.