Olcsón adta a páncélozott járműveket a HM

2009.06.12. 7:23

Részben ócskavasként értékesítették, részben Ukrajnába és Csehországba adták el a Magyar Honvédségnél feleslegessé vált BMP harcjárműveket. A honvédelmi tárca mindössze egy kisautó árát kérte saját cégétől egy működőképes járműért, míg bontottan kevesebb, mint 400 ezret kapott értük. A Magyar Nemzet szerint a BMP-k egy része végül Grúziába került, ami feháborította az oroszokat.

Összesen több mint ötszáz, leselejtezett páncélozott harcjárművet, úgynevezett BMP-t adott el saját cégén keresztül a Honvédelmi Minisztérium (HM), amely nem kívánja elárulni, kik voltak a vevők - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az 522 harcjárműért a tárca alig félmilliárd forintot kapott, pedig egy részüket nem ócskavasként, hanem fegyverként értékesítették.

A tárca 2007 októberében 402 darab BMP-t adott el a százszázalékos tulajdonában lévő HM Currus Zrt-nek, 130 millió forinttért. A járműveket a cég szétbontatta, majd tízszázalékos haszonnal, ócskavasként értékesítette. A lap szerint a BMP-k jelentős súlya miatt - körülbelül 10 tonna acél nyerhető ki egy-egy darabból - a fémkereskedők jelentős hasznot könyvelhettek el.

A következő, 120 darab működőképes, fegyvernek minősülő BMP-t tartalmazó csomagot 2008 februárjában adta el a HM, 341 millió forinttért, vagyis darabonként 2,8 millió forintért. A cég vezérigazgatója, Ács János a Magyar Nemzet érdeklődésére nem kívánta elárulni, kik voltak a vevők, csak annyit közölt, hogy a járművekből Ukrajnába és Csehországba is szállítottak fegyverforgalmazási engedéllyel rendelkező kereskedők.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, a BMP-k egy része végül Grúziába került, ami felháborította a kaukázusi országgal tavaly háborút vívó Oroszországot. A BMP-k ugyanis szovjet fegyverek, így Moszkva szerint az értékesítésükhöz Oroszország engedélyére lett volna szükség. A HM arra hivatkozik, hogy az eladott járműveket nem a Szovjetunióban, hanem Csehszlovákiában gyártották.

KAPCSOLÓDÓ CIKK