Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Földesi-Szabót és hét másik embert egymilliárdos csempészéssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Az Egymásért Alapítvány kuratóriumának elnökeként nem követett el bűncselekményt - állította Földesi-Szabó László egykori rendőrezredes a Fővárosi Bíróságon pénteken, az alapítvány ügyei miatt indult per tárgyalásán. Az ügyészség nyolc embert - köztük Földesi-Szabót - vádol 2005-2006-ban elkövetett, több mint egymilliárdos csempészéssel. Földesi-Szabót további mintegy egymilliárdos sikkasztással vádolják.

Az ügyészség szerint az alapítvány a közterhek megfizetése nélkül tonnaszám hozott be élelmiszereket Kelet-Ázsiából arra hivatkozva, hogy adományt szállít, ám az árut végül továbbadta a Herba Zrt.-nek. Az ügyészség szerint Földesi-Szabó az alapítványnak adományozott több mint 900 millió forint készpénzzel sajátjaként rendelkezett. Az ügy kipattanásakor az alapítvány pénztárában csupán 17 millió forint volt, a többi pénz sorsa ismertetlen.

Földesi-Szabó tagadta bűnösségét, de nem kívánt vallomást tenni. Mint mondta, korábban 20 évig rendőrként dolgozott, az alapítvány működéséről több szakértőt, sőt a Fővárosi Főügyészség magánjogi osztályának munkatársát is megkérdezte, de senki nem jelzett semmiféle szabálytalanságot.

A bíróság ezután felolvasta Földesi-Szabó nyomozás során tett, melyből többek között kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának tagja volt a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik jogásza, a felügyelőbizottság elnöke pedig egy nyugdíjas APEH-dolgozó volt. Az iratismertetésen az is elhangzott, hogy Földesi-Szabónak a vádbeli cselekmények időszakában egyetlen jövedelme volt, a havi hetvenezer forintos szolgálati nyugdíja.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Az alapítvány kuratóriumában magas beosztású egykori, illetve még aktív nemzetbiztonsági tisztek is szerepet vállaltak, ám őket csak tanúként hallgatták ki a hatóságok. Az ügy feltárására parlamenti vizsgálóbizottság is létrejött.

Az Egymásért Alapítvány büntetőperének pénteki tárgyalása a vádlottak meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.