Három lépés távolságot tartanak ezentúl a rendőrök

Vágólapra másolva!
Az óvatosságra szoktató új szabályokat vezetnek be a rendőrségnél. Az új intézkedésfilozófia titkos, de néhány részletet azért elárult az ORFK illetékese: a rendőrök ezentúl 1,5 méterről kommunikálnak majd igazoltatásnál, távolabb állnak a kocsiktól is, de azt is megszabják majd, hogy milyen szögben kell beállniuk intézkedés közben. Az [origo]-nak egy az utcai gyakorlatot jól ismerő rendőr azt mondta, a rendőrök eddig is használták a józan eszüket, így az új intézkedésnek nincs sok értelme.
Vágólapra másolva!

Új intézkedésfilozófiát alkalmaz mostantól a rendőrség: eddig a szakmai szabályokra, valamint olyan alapelvekre kellett figyelniük intézkedés közben a rendőröknek, mint a jogszerűség és az arányosság, ezután viszont egyéb módszereket is kötelező lesz alkalmazniuk. Az új intézkedési formákat egy éve kezdték oktatni a rendőröknek, az állampolgárok mostantól találkozhatnak a megváltozott eljárási formákkal.

"Az új filozófia lényege: megelőzni azt, hogy a rendőrnek ellenszegüljenek, megtámadják, így kényszerítő eszközöket kelljen alkalmaznia, mert ha ez történik, akkor nagy eséllyel akár a rendőr, akár a másik fél megsérülhet" - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője, megjegyezve, hogy "ezeket a senkinek nem jó" helyzeteket akarják kiküszöbölni. A hangsúly tehát ezentúl az elhárításon van, vagyis azon, hogy ki se alakuljon olyan helyzet, amely veszélyes a rendőr vagy a másik fél biztonságára.

Bár az új módszereket nem hozták nyilvánosságra, Török Zoltán kérésünkre több változást is felsorolt. Változik például az igazoltatás rendje, az új intézkedésfilozófiában pontosan - és kötelezően - megszabják például azt, hogy a rendőr milyen távolságra álljon az igazoltatott embertől. "Mindenképp ütőtávolságon kívülről kell eljárnia, majd mivel az iratok átadásához közelebb kell lépni, a rendőrnek utána fel kell szólítania, hogy ezt követően lépjen hátra" - magyarázta a főosztályvezető.

Ha két rendőr jár el, akkor egyikük előírt feladata, hogy biztosítsa eljáró társát. Ennek érdekében még azt is oktatják, milyen szögben kell állniuk a rendőröknek, hogy azonnal és megfelelően közbe tudjanak avatkozni. "Aprónak tűnő, de nagyon fontos szabályokról van szó" - magyarázta Török. Az új technikák használata eddig is sok esetben indokolt volt, a különbség annyi, hogy mostantól nem bízzák a rendőr mérlegelésére, hogy alkalmazza-e ezeket.

Nem kell azonnal tarkóra tenni a kezet

"Korábban is indokolt volt az ilyen elővigyázatosság, de a helyzet nem volt ennyire súlyos, nem volt ennyi csoportosan vagy felfegyverkezve elkövetett támadás hivatalos személyek ellen" - mondta Török. Szerinte az a cél, hogy ezentúl jóval nehezebb dolga legyen azoknak, akik a rendőr ellen fordulnak, illetve sokkal könnyebb legyen ezt elhárítani. Az ilyen eseteknek a száma ugyanis jelentősen megugrott az elmúlt években, éppen erre akar az új eljárások bevezetésével reagálni a rendőrség.

Az egyik legveszélyesebb helyzetté az utóbbi években az autósok elleni intézkedések váltak: a 2007-es adatokhoz képest tavaly 17 százalékkal nőtt az olyan esetek száma, amikor kocsival próbálták megtámadni, elütni a rendőrt, idén viszont már 155 százalékkal több ilyen ügy volt. Közúti igazoltatásnál ezentúl pontosan meghatározzák, hogy a rendőrnek "hova, az úttest mely részére, a járdától milyen távolságra kell állnia, de úgy, hogy a kocsi ajtajának kinyitása esetén se tudják vele megütni" - mondta Török. Ezek nemzetközileg kialakult normák, amelyeket kifejezetten ilyen szituációkra dolgoztak ki.

"Nem azt jelenti, hogy a rendőrök ezentúl durvábban vagy súlyosabb eszközöket bevetve lépnek majd fel" - állította Török. "Ezentúl sem fogja a rendőr az útbaigazításért hozzá forduló turistát arra kérni, hogy tegye tarkóra a kezét."

Nem azért kéri a rendőr, mert olyan a kedve

Szerinte az állampolgárok - ahogy észrevehetően hamar alkalmazkodtak a közlekedésben bevezetett objektív felelősség elvéhez is - tudomásul fogják venni és megszokják majd az újfajta eljárásmódot. "Ha ez lesz a gyakorlat, egy idő után nem lesz kérdés számukra, miért kéri a rendőr, hogy vegye ki a kezét a zsebéből vagy 1,5 méter távolságra álljon, hiszen egyértelmű lesz, hogy biztonsági okból jár el így, nem azért, mert olyan kedve van" - mondta.

Még messze nem tartunk ott, mint más olyan országok - mondta Török -, ahol a járőr az autójából sem száll ki, amíg nem látja a megállított autós felemelt kezét. Ugyanakkor az új filozófia bevezetésével változik a rendőrség hozzáállása, előtérbe kerül, hogy "legyünk óvatosak és váljon a rendőr vérévé, hogy ezért követi a biztonsági szabályokat".

Röhögés lesz

A gyakorlatban az ilyen szabályok egy részének semmi értelme, míg másokat már eddig is, pusztán a józan ész és szakmai gyakorlatuk alapján is betartottak a közterületen dolgozó rendőrök - mondta az [origo]-nak egy nevének elhallgatását kérő, a fővárosban szolgáló rendőrtiszt. A mindennapi rendőrségi gyakorlatot jól ismerő forrásunk állította: az új filozófia csak arra lesz jó, hogy a vezetés lemossa magáról a felelősséget, és ha gond van, a közrendőrt vegyék elő, amiért nem követte a kicentizett módszereket.

"Előre látom, hogy mekkora röhögés lesz az eligazításon a szabályok ismertetésekor, utána viszont a rendőrök ki fognak menni és tenni fogják a dolgukat, ahogy eddig is" - mondta a rendőr. Szerinte az életben képtelenség a szituációkat ilyen módon, előre kiszámítani. "Nem lehet ilyen sémákat ráhúzni a valóságra" - jegyezte meg. Szerinte eddig is létezett olyan, hogy intézkedéstaktika, ehhez jöttek a gyakorlatban elsajátított szakmai szabályok, ezért kár azzal foglalkozni, hogy pontosan milyen távolságra álljon a járőr. "És ha mondjuk az igazoltatott személy megmozdul, akkor ennek megfelelően hátráljon a rendőr?" - kérdezte.

Azt mondta, naponta tapasztalja, hogy egyre gyakrabban szegülnek szembe a rendőrökkel, de szerinte ennek a megolda nem újabb eljárási szabályok lefektetése. "A baj az, hogy a rendőrök alulfizetettek, nem motiváltak, és úgy dolgoznak, hogy mára szinte semmi tekintélyük nem maradt" - magyarázta. "Iszonyatos az ellenállás velünk szemben, és tovább rontja a helyzetet, hogy a vezetőket a közvélemény irányítja, és akkor sem védik meg az embereiket, amikor nekik van igazuk." Ezért nem vár előrelépést az új filozófiától, amelynek az autós igazoltatására vonatkozó technikáira csak annyit mondott: "Egy három hónapja szolgáló őrmester is tudja, hogy jobb, ha nem áll ki a kocsi elé."