Hamis tanúzás gyanúja merült fel a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
Ellentmondanak egymásnak K.Krisztián, a Zuschlag-per tanújának 2007-es és mostani nyilatkozatai. Két évvel ezelőtt tényként mondott el olyan dolgokat, amiket most már csak feltételes módban vállalt. K. Krisztián szerint azért, mert "pályakezdő tanú", ráadásul személyes okokból rossz a viszonya Zuschlag Jánossal.
Vágólapra másolva!

Hamis tanúzás gyanúja miatt figyelmeztette a bíró a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének egykori alelnökét a Zuschlag János és tizenöt társa ellen folyó per hétfői tárgyalásán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. K. Krisztián az ügy nyomozati szakaszában tett vallomásaiban még számos nevet és konkrétumot említett, de ezek zömét hétfőn már csak feltételezésként vállalta, nyilatkozatai pedig ellentmondtak egymásnak.

A tanú elmondta, politikai célú beszélgetések, jótékonysági akciók és egyéb rendezvények szervezésében vett részt, ezeket önerőből, illetve az MSZP-től kapott támogatásból finanszírozták. Akkoriban úgy tudta, a Fibisz saját tagdíjbevételein kívül párttámogatásból valósítja meg a rendezvényeket.

"Arról csak később hallottam, hogy volt egy úgynevezett "B" kassza. Azaz, hogy a mozgalom civil szervezetekkel folytatott együttműködés révén is forrásokhoz jut" - mondta K.Krisztián, aki szerint erre maga Zuschlag János tett néha utalást, de konkrétumokat sohasem mondott.

Zuschlag elejtett megjegyzéseiből arra lehetett következtetni, hogy befolyása van az egyesületek nevében benyújtott pályázatok kedvező elbírálására. A tanú konkrét neveket nem említett, az érintett civil szervezetek közül is csak a Biztos Pont Egyesületet nevezte meg, vallomása szerint Zuschlag János bizalmasainak pontos feladatairól, tevékenységük részleteiről sem tudott.

K. Krisztián 2000 végétől három éven át volt a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének alelnöke, 2002 márciusában a Fibisz elnökségének is tagja lett. Jelenleg az oktatási minisztériumban köztisztviselőként dolgozik. A tanú elmondta, személyes nézeteltérés miatt rossz a viszonya Zuschlag János elsőrendű és Őry András negyedrendű vádlottal.

2007-ben még teljes mértékben fiktívként emlegette és meg is nevezte a perben szereplő egyesületek többségét, és Zuschlag bizalmasai közül jó néhány személy pontos megbízatásáról is számot adott. A jegyzőkönyvekből kiderült: K. Krisztián szerint Zuschlag fényűző életvitele miatt annak idején többekben is felmerült a gyanú, hogy az alelnök saját céljaira is használja a pályázaton nyert egyesületi pénzeket. Az a hír is elterjedt, hogy ellenzéki politikusokat is pénzelt, hogy egy esetleges kormányváltás után is megőrizhesse pozícióit. A korábbi vallomás szerint a Fibisz-nek 11 millió forint hivatalos bevétele volt évente, miközben mintegy 30 milliót költött.

K. Krisztián kijelentette: hétfői vallomását tartja fenn, ám a nyomozati szakaszban általa elmondottakat sem vonja vissza, azt. Az állítások közötti eltérést azzal magyarázta: "Pályakezdő tanú vagyok. Korábban nem voltam tudatában annak, hogy határozottan különbséget kell tennem a tények és saját feltételezéseim, illetve következtetéseim között".

Zuschlag János K. Krisztián vallomásával kapcsolatban azt mondta, hogy a Fibisz az MSZP-től rendszeres pénzügyi támogatást nem, csak természetbeni juttatásokat kapott. A "B" kassza szerinte nem azonos az egyesületeken keresztül pályázati úton szerzett forrásokka. Életviteléről annyit mondott: 2002-ben havi nettó 600 ezer forintos jövedelme volt, ebből futotta a márkás öltönyökre, drága telefonokra és a gyakori autócserékre.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.