Kifogtak a polgármester képviselők Seres Márián

Vágólapra másolva!
Nem tudott 200 ezer aláírást összegyűjteni a hétfő délutáni határidőig, ezért egyelőre nem lesz népszavazás Seres Mária azon kérdéséről, hogy összeférhetetlen legyen-e a képviselői és a polgármesteri tisztség. Seres - aki a képviselői költségtérítésről szóló kérdéséhez rekordszámú aláírást gyűjtött össze - azt mondta, fél gőzzel dolgoztak csak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután 4-kor járt le négy országos népszavazási kezdeményezés aláírásai íveinek leadási határideje. A négyből hármat T. E. magánszemély nyújtott be a távhőszolgáltatás, illetve a gáz és a villany rendelkezésre állási költségének fogyasztásarányos fizetéséről.

A negyedik civil kezdeményezés Seres Mária kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?"

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az [origo]-nak azt mondta, a négy közül egy népszavazási kezdeményezés aláírási íveit sem adták le a délutáni határidőig, ami azt jelenti, hogy a kérdésekben nem lehet kiírni a népszavazást.

Seres Mária - aki korábban a képviselői költségtérítés rendszerének megváltoztatására kezdeményezett népszavazást, amelyhez több mint 600 000 aláírás gyűjtött össze támogatóival - az [origo]-nak azt mondta: az aláírásgyűjtés négy hónapja alatt nem sikerült 200 000-et összegyűjteni, így a meglévő aláírásgyűjtő íveket nem adják le, hanem a törvénynek megfelelően megsemmisítik.

Szerinte miután az első kezdeményezésükhöz rekordmennyiségű aláírást gyűjtöttek és mégsem sikerült a mai napig kézzelfogható eredményt elérni, ezt a kezdeményezést csak fél gőzzel folytatták. Seres azt mondta, hogy a jövőben változtatnak érdekérvényesítő stratégiájukon. Civil kezdeményezése párttá alakult, és a hétvégén megtartja első összejövetelét Szarvaskőn.

Elgondolkodtató, hogy van-e értelme a népszavazási kezdeményezéseknek, és a továbbiakban a Civil Mozgalom Párt vezetőjeként kívánja hasznosítani a megszerzett tapasztalatait és kapcsolatait - mondta. Szeretnének elindulni az önkormányzati és az országgyűlési választáson 2010-ben.

Seres Mária képviselői javadalmazásról szóló első népszavazási kezdeményezése után a parlament április 14-én határozatot hozott a népszavazás kiírásáról. Egy múlt kedden benyújtott MSZP-s törvényjavaslat ugyanakkor úgy alakítaná át a költségtérítés mostani rendszerét, hogy a népszavazás okafogyottá váljék.