Demszky bukásáig húzná a turulügyet Pokorni

Vágólapra másolva!
Nem mond le a turulszoborról a XII. kerület, Pokorni Zoltán polgármester szerint már csak 16 hónapig kell "megakadályozni a szoborrombolást", azután új összetételű fővárosi közgyűlés dönthet a szoborról. A világháborús emlékműről legutóbb szerdán született bírósági ítélet, amely az építési engedély nélkül felállított szobor lebontását írja elő. Pokorni arra számít, hogy egy új közgyűlés rövidre zárja a jogvitákat, a Városháza szerint azonban erre nincs lehetőség, a turul ügye már nem az ő ügyük.
Vágólapra másolva!

"A turult nem adjuk" - jelentette ki Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a Fidesz szombati kongresszusán. Arra reagált ezzel, hogy szerdán a Fővárosi Bíróság (FB) - a sokadik hatóság, amely a XII. kerületben 2005-ben jogellenesen felállított világháborús emlékmű ügyében döntött - lényegében úgy határozott, hogy a turulszobrot le kell bontani. Az FB saját korábbi döntését ismételte meg ezzel, mely szerint a közigazgatási hivatal egy régebbi döntése mérvadó, amely jogellenesnek minősítette a szobor felállítását.

Múlt szerdán még úgy tűnt, hogy a XII. kerület vesztesként került ki a turul körüli, 2005 óta zajló jogi huzavonából. Ekkor döntött úgy az FB jogerősen, hogy a szobornak "ésszerű határidőn belül" mennie kell. (Erről bővebben itt olvashat.) A korábbi, különböző hatóságok által hozott határozatok eddig sorra egymást oltották ki, az FB döntése az utolsónak tűnt. A kerület azonban az ítélet után közölte, hogy továbbra is mindent megtesz azért, hogy az emlékmű fennmaradási engedélyt kapjon. Váczi János, a XII. kerületi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke pedig a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a turulszobor a helyén marad, mert az FB döntésével csak az ügy egy része zárult le, folynak más jogi eljárások is a fennmaradásáért.

Pokorni Zoltán szerint nem arról van szó, hogy a kerület ne követné a jogerős bírói döntéseket, nem vitatják ugyanis a bírósági döntést. A szobor lebontását mégis meg akarják akadályozni - mondta az [origo]-nak. Azt nem árulta el, pontosan milyen eszközökkel odázná el a kerület a bontást, csak annyit mondott, "folyik a jogászkodás", melyet ő maga nem szeret, de jó lelkiismerettel adott rá utasítást, mert szerinte egy téves szimbolikus vita okozza a szobor körüli vitát. A jelenlegi fővárosi önkormányzatnak még 16 hónapja van a választásig, azután új összetételű közgyűlésre számít a polgármester. Addig kell húzni az időt - bár Pokorni szerint a "szoborrombolás megakadályozása" helyesebb kifejezés.

A XII. kerületi polgármester úgy gondolja, hogy a Demszky Gábor utáni városvezetés másképp viszonyulna a szoborhoz. Szerinte az immár öt éve folyó vitáknak a fővárosi közgyűlés vethetne véget, ha végre hozzájárulását adná a szobor talapzatra erősítéséhez. (A turult annak idején a közgyűlés hozzájárulása, építési engedély nélkül nélkül állították fel.) Pokorni úgy véli, a közgyűlés utólag is rábólinthatna a szoborra.

Ezt azonban a főváros vitatja. A közgyűlés tavaly májusban - leszavazva Pokorni arról szóló javaslatát, hogy kompromisszumos módon a szobor alakuljon át tisztán katonai emlékművé - ki is mondta ezt: a határozat szerint nincs "joga és hatásköre az FB ítéletét felülbírálni". Ugyanezt mondta az [origo]-nak Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója, aki szerint utólag nincs lehetőség arra, hogy hozzájárulást adjanak a még Mitnyan György fideszes kerületi polgármester idején felállított szoborhoz. Nyáry nem értette Pokorni felvetését, mert a Városháza szerint a XII. kerületnek már régóta nem velük van vitája, hanem különféle hivatalokkal, bíróságokkal.

A turulszobor bonyolult jogi vitákkal eltelt ötéves történetéről itt talál összefoglalót.