Vonakodnak a vagyonbevallás reformjától a pártok

Vágólapra másolva!
Nem lelkesednek a képviselői vagyonnyilatkozat kiegészítéséért a parlamenti pártok - írja a hétfői Népszabadság, amely szerint a vagyonbevallással kapcsolatban egymásra mutogatnak a parlamentben. Simor András jegybankelnök a vagyonbevallását ért kritikák miatt a parlamenttől kérte, hogy tegyék átláthatóbbá a bevallási formanyomtatványt, a képviselők azonban elégedettek a szerintük sem tökéletes papírokkal.
Vágólapra másolva!

Bár nyilvánvalóan hiányos, mégsem nyúlnak hozzá a képviselők és más tisztségviselők vagyonnyilatkozatának formanyomtatványához a parlamenti frakciók - írja a hétfői Népszabadság. A lapnak nyilatkozó képviselők ugyan elismerték, hogy nem tökéletes a vagyonbevallás rendszere, de szerintük annak kéne módosító javaslatot tennie, aki hiányosságot talál a dokumentumokban.

Simor András jegybankelnök múlt hétfőn jelezte a parlamentben, hogy szerinte átláthatóbb formanyomtatványra lenne szükség. A Nemzeti Bank elnöke azután kérte a képviselőket a dokumentum átdolgozására, hogy saját vagyonbevallásával kezdett foglalkozni a sajtó: Simor bevallásából ugyanis 2006 és 2007 között eltűnt 800 millió forint. A jegybankelnök azt állította, hogy ezt a pénzt egy ciprusi cégébe tette át, a bevallásban azonban a cégekbe fektetett vagyon nagyságát nem kell feltüntetni.

Bár Simor egyértelműen a parlamenttől kérte a vagyonnyilatkozatok megújítását, a Népszabadságnak nyilatkozó politikusok ezt elutasították. Tatai-Tóth András, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság szocialista elnöke szerint Simornak kellene konkretizálnia, hogy milyen rubrikát hiányol a dokumentumról, és akkor bizonyosan megvizsgálnák az észrevételét. Horn Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szintén azt mondta, hogy a jegybankelnök konkrét változtatási javaslatait várják.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya ugyanakkor közölte: nem a jegybank feladata, hogy a vagyonnyilatkozatok hiányosságainak kijavítására javaslatot tegyen. Ezzel értett együtt a Népszabadságnak nyilatkozó fideszes Varga Mihály is, aki szerint a bizottságnak kellene lépnie az ügyben.

Vagyonnyilatkozat tételére a törvény szerint azok a közszolgálatban álló személyek kötelesek, akik - önállóan vagy testület tagjaként - javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosultak. Kötelesek vagyonukról évente beszámolni a közélet tisztasága szempontjából különös jelentőséggel bíró munkakörök betöltői, például vezető megbízással rendelkező köztisztviselők, ügyészek, közjegyzők is.

A bevallási dokumentumot azonban eddig sem vette komolyan mindenki, Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter például egyedi védett műalkotásként vallotta be gyermekeit, gyűjteményként nevezte meg családját és baráti körét a 2008-as bevallásban (ezt a dokumentumot az internetről itt töltheti le).