Halogatja a főváros a kellemetlen Margit hidas döntést

Vágólapra másolva!
Elhalasztaná a főváros a Margit híd felújítására kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetését. Az beérkező árajánlatok ugyanis 15 milliárd forinttal nagyobb összeget tartalmaznak, mint amivel a főváros eredetileg számolt.
Vágólapra másolva!

A Margit híd felújítására kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetésének elhalasztását javasolja a Főpolgármesteri Kabinet - közölte kedden a Független Hírügynökség.

A főváros márciusban, a közbeszerzési pályázat kiírásakor még azzal számolt, hogy 13 milliárdból kijöhet a híd felújítása, a beérkező árajánlatok megismerése után, június elején azonban kiderült, a 28 milliárdot is elérhetik a felújítási költségek. Így tehát további 15 milliárd forintot kellene előteremtenie a fővárosnak.

Az eredeti tervek szerint a pályázat eredményhirdetése június 24-én lett volna, a szükésges többletforrásról pedig június 25-i ülésén tárgyal a fővárosi közgyűlés. Az elhalasztás oka, hogy az eredményhirdetés előtt tudjon tárgylani a főváros a pluszforrások előteremtéséről.

Ezért kedden a Főpolgármesteri Kabinet az eredményhirdetés elhalasztását javaslata az önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottságának. A halasztásra a közbeszerzési törvény maximum 30 napot tesz lehetővé.

A hiányzó források pótlására felmerült az el nem kezdett uniós projektek halasztása vagy lemondása. Jelenleg többek között az 1-es és 3-as villamos meghosszabbításának, az M5-ös Ipacsfa közút-, illetve a kerékpárút-építésének elhalasztását vizsgálják. Ezekkel összességében 17 milliárd forintot lehetne átcsoportosítani.

A felújításról szóló felhívásra két pályázat érkezett, az MTI május 28-án azt írta, az egyik ajánlat 21 milliárdról, a másik 22 milliárdról szól. A fővárosi önkormányzat szerint a - a Szabadság hidat felújító és Megyeri hidat építő - Hídépítő Zrt., illetve a Vegyépszer Rt. volt a két jelentkező.

A Vegyépszer megkeresésünkre megerősítette, hogy pályáztak, azt is közölték, hogy ők tették a 22 milliárdos ajánlatot. A Hídépítőnél az [origo] megkeresésére nem reagáltak. A 21-22 milliárdos ajánlaton felül a költségeket tovább növeli, hogy a végösszegbe be kell kalkulálni a szobrok helyreállítását, az ideiglenes villamosvágány építését, valamint a díszkivilágítást is. (A költségek megduplázódásáról szóló cikkünket itt olvashatja el.)