Baka újrajelölését kéri az MSZP

Vágólapra másolva!
Levélben kéri az MSZP Sólyom László államfőt, hogy jelölje újra a főbírói posztra Baka Andrást. Baka megválasztását hétfőn szavazták le a parlamentben annak ellenére, hogy minden párt megígérte, támogatni fogja. A szavazás titkos volt, így nem tudni, ki szavazott nemmel.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének - közölte Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. A párt egyben arra kéri Bakát, hogy vállalja a jelöltséget.

Mesterházy azt mondta, remélik, hogy a többi frakció is csatlakozik kezdeményezésükhöz. Az MSZP a maga részéről garantálja, hogy egy új szavazáson Bakát támogatja, és osztja az államfő véleményét, miszerint az eredménytelen szavazással a magyar parlament súlyos csapást mért a magyar igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra - tette hozzá.

Az MDF egyeztetést kezdeményez a pártok és Sólyom között a főbíró személyéről. "Egy éve nincs elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, és érdemi párbeszéd nélkül egy lépést sem fogunk előbbre jutni ebben a nagyon fontos kérdésben" - írja közleményében Dávid Ibolya pártelnök. "Ma a politika megalázó játékot űz az igazságszolgáltatás legfőbb intézményével. Tarthatatlan, hogy az államfő nem veszi komolyan az Országgyűlést, nem hajlandó szóba állni és egyeztetni a pártokkal, és szégyen az is, ahogyan a tegnapi események után az MSZP és a Fidesz gyerekes módon egymást vádolja hazugsággal." Az MDF szerint Sólyomnak még a nyár előtt új jelöltet kellene állítania a posztra.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden annyit közölt, hogy még nem született döntés új főbírójelölt megnevezéséről.

Az államfő jelöltje a főbírói posztra hétfőn sem kapta meg a parlamenttől a szükséges kétharmados többséget: Baka Andrásra, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírájára a titkos szavazáson 184 képviselő szavazott igennel, 108 nemmel, 54 szavazat pedig érvénytelen volt. Annak ellenére nem kapta meg a szavazatok kétharmadát, hogy korábban minden párt közölte, támogatja Bakát. Az eredménytelen titkos szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta hazugsággal, a köztársasági elnök pedig azt mondta: meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek.

Bakát az államfő először 2008 májusában jelölte erre a posztra, de a jelölt nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A köztársasági elnök jelöltjeit eddig összesen négyszer szavazta le az Országgyűlés, így a legfőbb bírói testületnek több mint egy éve nincs elnöke. (Erről még többet itt olvashat.)