Kutyáik miatt piszkálják a Ladában élő nőket

Vágólapra másolva!
A főpolgármester után egy állami hivatalnak szúrt szemet az a két hajléktalan nő, akik egy XIII. kerületben parkoló Lada Szamarában laknak. Állatkínzás miatt bejelentést tett ellenük a rendőrségen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, amely akár 150 ezer forint állatvédelmi bírságot is kiszabhat rájuk. A két asszony három kutyával lakik az autóban, de egy állatvédő szervezet szerint előbb gondoskodnak a kutyákról, mint magukról.
Vágólapra másolva!

Akár 150 ezer forintos pénzbírságot is kiróhatnak kutyáik miatt arra a két hajléktalan nőre, akik egy XIII. kerületben parkoló Lada Szamarában húzzák meg magukat. A két asszony - anya és lánya - ügyével májusban a fővárosi közgyűlés is foglalkozott. Demszky Gábor főpolgármester előterjesztett egy javaslatot arról, hogy az akkor még üzemképtelen, így szabályellenesen parkoló autónak el kelljen hagynia a Váci úti szervizutat. A közgyűlés idejére az ügy rendeződött: a Ladát ismerősök segítségével levizsgáztatták Csepelen, és azóta lakóival együtt visszatért a XIII. kerületbe. (Erről részletesebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A Ladában májusban öt kutyával - két felnőtt és három kölyök állattal - lakott a két nő. Azóta két kölyökkutyának már találtak gazdát a Fehérkereszt Állatvédő Liga segítségével. Az állatvédő szervezet eredetileg egy bejelentés alapján azért kereste meg májusban a két nőt, hogy elkobozzák a kutyákat. "Mint kiderült, a gazdák előbb látják el kutyáikat, mint önmagukat" - olvasható a Fehérkereszt honlapjára kitett örökbefogadási felhívásban. Az állatvédők többszöri ellenőrzéssel meggyőződtek róla, hogy a nők jól bánnak a kutyákkal: napi négyszer-ötször sétálni viszik őket, lehúzzák nekik az ablakot, vízzel és élelemmel bőségesen ellátják őket. Szilágyi István, a Fehérkereszt kurátora az [origo]-nak azt mondta: az állatokat azóta féregtelenítették, beoltották, chippel látták el.

Az elmúlt napokban azonban rendőrök keresték meg a Lada lakóit azzal, hogy állatkínzás miatt bejelentést tettek ellenük - mondta az [origo]-nak szerdán a hajléktalan anya. Szilágyi a nő jelzésére megkereste a XIII. kerületi rendőrkapitányságot, ahol állítása szerint azt mondták neki: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól érkezett bejelentés, a rendőrségnek pedig hivatalból el kell járnia. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az [origo]-nak megerősítette, hogy valóban érkezett egy bejelentés a kerületi kapitányságra állatkínzásról a hivataltól. "A bejelentés alapján a rendőrkapitányság munkatársai megjelentek a megadott helyszínen, és megállapították, hogy az állatkínzás bűncselekmény elkövetése nem áll fenn, ezért az ügyben nem indítottak eljárást" - közölte a sajtóosztály szerdán.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

A nem megfelelő állattartás azonban nem feltétlenül rendőrségi ügy. Az állatvédelmi bírságról szóló kormányrendelet alapján a kerület jegyzője, a természetvédelmi hatóság és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) is kiszabhat 150 ezer forintig terjedő bírságot. A rendőrségi bejelentést tevő MgSZH sajtóreferense csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben.

A hajléktalan anya attól tart: egy ilyen bírságra rámenne egyetlen vagyontárgyuk, az autó, de a kutyáktól nem hajlandó megválni. "Ezen az alapon el lehetne venni minden aluljáróban kolduló hajléktalantól a kutyáját. Szabad ég alatt lehet aludni kutyával, autóban meg nem?" - kérdezte a Fehérkereszt Állatvédelmi Liga kurátora, aki azt mondta: eldöntötték, hogy megvédik a két nőt. Az anya szerint a környéken lakók és a járókelők is segítőkészek velük, sokan hoznak rendszeresen eledelt az állatoknak. "Nem azt szereti a kutya, ahol lakik, hanem a gazdáját szereti" - mondta az asszony. "Én is ott lakom."