Guantanamói foglyok befogadására kéri Magyarországot az USA

Vágólapra másolva!
Hivatalos felkérést kapott Magyarország néhány guantánamói fogoly befogadására. A kérést az amerikai elnök különmegbízottja tolmácsolta Budapesten a Külügyminisztérium és a parlamenti pártok képviselőinek. A Fidesz aggódik, de nem a foglyok, hanem a magyar kormány miatt.
Vágólapra másolva!

Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott az Egyesült Államoktól guantánamói foglyok befogadására - tájékoztatta az MTI-t Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azt követően, hogy az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja, Daniel Fried a Külügyminisztérium képviselőivel, Szabó Vilmos államtitkárral és Várkonyi László szakállamtitkárral tárgyalt Budapesten. "Daniel Fried tájékoztatott arról, hogy az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt: vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét, és erre vonatkozóan információkat adott át" - mondta Mátrai.

"Még legalább négy-öt hónapba telik, mire megszületik a döntés a guantánamói foglyok ügyében; ha Magyarország igent mond, akkor is csak egy két ember érkezhet" - mondta az MTI-nek nyilatkozó diplomáciai forrás.

A volt foglyok valószínűleg nem menekültstátust kapnak majd. Magyarország fogadott már be Guantánamóról kubai menekülteket, fontos különbség azonban, hogy őket illegális bevándorlóként fogták el az amerikai hatóságok a tengeren. Ha Magyarország úgy dönt, hogy befogad egykori guantánamói foglyokat, akkor ugyanúgy vizsgálja és választja majd ki őket, mint a kubaiakat. A kormány a parlamenttel is egyeztet a befogadásukról - értesült az MTI külügyi forrásból.

Fried a kormány mellett tárgyal a parlamenti pártok képviselőivel is. A találkozó után a Fidesz közleményben jelezte: "a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított rabok befogadását". A Fidesz szerint ugyanis a kormány nem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, és a nemzetbiztonsági érdekeket sem tudja érvényesíteni, mert "rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat".

Az amerikai diplomata Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből. Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól.