Népszabadság: Sok az engedély nélküli idősotthon

Vágólapra másolva!
Csak Somogyban van hét olyan idősotthon, aminek nincs működési engedélye - tudta meg a Népszabadság. Országszerte elterjedt jelenség a lap szerint, hogy sok idősotthon meg sem felel a követelményeknek, amelyik pedig megfelelne, gyakran nem rendelkezik hatósági engedélyekkel.
Vágólapra másolva!

Illegálisan, engedély nélkül működik sok helyen idősotthon, illetve vannak olyanok, amelyekben emberhez méltatlan körülmények közé kerülnek a magatehetetlen, beteg idősek - írja a Népszabadság csütörtöki számában. Akadnak olyanok is, amelyek valódi otthonként működnek, mégsem kapnak engedélyt .

A lapnak a Déldunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője elmondta, hogy például Somogy megyében hét működési engedéllyel nem rendelkező intézmény ügyében folytatnak eljárást.

Az észak-alföldi hivatal illetékese úgy nyilatkozott: a régióból eddig csak Hajdú-Biharból jutott tudomásukra ilyen eset, Szabolcsból és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nem.

Az illegális otthonokkal szembeni eljárás menete az, hogy a fenntartót kötelezik a tevékenység abbahagyására, feljelentést tesznek az ÁNTSZ-nél, és bírságot szabnak ki - legfeljebb 200 ezer forintot -, továbbá az illetékes jegyző segítségét kérik az idősek elhelyezésében.