Vak panaszos miatt meszelték el a Wizz Airt

Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a Wizz Air légitársaságot az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy vak panaszos beadványa nyomán. A hatóság szerint a cég megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy megtagadta a látássérült panaszos utaztatását.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilisban szeretett volna Rómába utazni az a panaszos, akinek kérelme alapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta a Wizz Air Hungary Kft-t, az egyik legismertebb fapados légitársaságot. A hatóság szerint a cég megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, kifejezetten az illető látássérültségére hivatkozva tagadta meg az utaztatást. A június elején közzétett határozatról a Népszabadság pénteki száma adott hírt elsőként.

A határozatból kiderül, hogy a panaszos tavaly február 4-én foglalt jegyet az április elsejei járatra, tíz nappal a tervezett utazás előtt pedig értesítette a légitársaságot látássérültségéről. A cég viszont megtagadta a szállítást, arra hivatkozva, hogy az üzletszabályzata értelmében az utasnak erről a helyfoglalással egy időben kellett volna értesítenie a légitársaságot.

A panaszos közölte, hogy a foglaláskor azért nem közölte azt, hogy vak, mert az internetes megrendelésnél nem volt olyan hely, ahova ezt be lehetett volna írni. Az EBH pedig azt nem érti, hogy miért nem elég a légitársaságnak tíz nap arra, hogy felkészüljön egy vak utas fogadására. A határozat szerint a Wizz Air az eljárás során "nem támasztotta alá elfogadható indokkal, hogy egy hét alatt konkrétan melyik nemzetközi, vagy nemzeti jogi biztonsági előírás betartására nem tudott volna felkészülni egy fogyatékos személy utaztatása kapcsán".

A panaszos visszakapta a jegy árát a Wizz Airtől, viszont Rómából továbbutazott volna, és annak a jegynek az értékét nem térítették meg számára.

Az EBH bírságot végül nem szabott ki az ügyben, mert értékelte a légitársaság "pozitív hozzáállását". A hatóság emlékeztetett azonban arra, hogy továbbra is érvényben van az általa kifogásolt üzleti szabályzat, márpedig "annak módosítása kívánatos volna".