Szellőzési szakértőt 80 millióért, geotechnikust 50 millióért, összesen pedig 670 millió forintért bíz meg szakértőket a négyes metrót építő DBR Metró Projekt Igazgatósága. Eredetileg kétmilliárd értékben írtak ki pályázatot, de több esetben nem hirdettek győztest.

Összesen 670 millió forintot költ a 4-es metró kivitelezésével kapcsolatos műszaki és pénzügyi szaktanácsadásra a BKV négyes metrót kivitelező részlege, a DBR Metró Projekt Igazgatósága. A BKV eredetileg 2 milliárd forint értékben kötött volna egyéb szaktanácsadásra pályázatokat, a jelenlegi eljárásban azonban több pályázaton - bár érkezett be ajánlat - nem hirdettek eredményt.

A nyílt közbeszerzéses eljárás eredménye szerint a cég geotechnikus szakértői feladatok ellátásával a német székhelyű Dr. Spang GmbH-t bízta meg, a szerződés értéke 50 millió forint. Külföldi cég nyerte a szellőzési szakértésre kiírt tendert is, a zürichi székhelyű HBI Haerter AG végezheti el ezt a feladatot 80 millió forintért.

Az angol Matrics Consult Ltd. három szakértői feladatot is elnyert, összesen 360 millió forintért lát majd el a cég követelés- és kockázatkezelési, valamint projektütemezési szakértői feladatokat. Két magyar cég nyert a BKV pályázatain: a Metro Consult Kft. 90 millió forintos összegért vállalt műszaki költségelemző szakértői munkákat, míg a Profil Pénzügyi Szolgáltatások Kft. pénzügyi szakértői feladatokat lát majd el, szintén 90 millió forintért.