Tilosból vadásznak a traffipaxok

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség kifogásolja, hogy a sebességmérő autók KRESZ-felhatalmazás nélkül állnak meg a járdán, vagy az autópályák leállósávjában - vagyis szabálytalan pozícióból büntetnek. A rendőrség szerint közérdekből lehet szabálytalankodni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A rendőrségnek le kellene parancsolnia a járdákról, az autópályák leállósávjairól vagy a másutt, szabálytalanul álló, és ezért baleseti veszélyforrást is jelentő traffipaxos autóit - ez a Legfőbb Ügyészség (LÜ) álláspontja. Az ügyészség szerint ezekkel a járművekkel csak jogszabály-módosítással lehetne egyes esetekben kivételt tenni.

Jelenleg a sebességellenőrző autókra nem vonatkoznak speciális előírások, egyetlen jogszabály sem ad számukra felmentést a vonatkozó rendelkezések betartása alól. A BRFK viszont másképp értelmezi a szolgálati szabályzatot, amely szerint "fontos közérdekből (...) ideiglenes jelleggel igénybe veheti az egyébként nem a közúti forgalom célját szolgáló közterületet (...)".

A jogvita miatt az LÜ egyeztet az ORFK-val, hogy tisztázzák a helyzetet. Megoldás lenne, ha a készülő új KRESZ-ben és (vagy) a szolgálati szabályzatban is kivételként nevesítenék a sebességellenőrző járműveket, és azokat az eseteket és közterületi helyszíneket, ahol mentesülhetnek az általános szabályozás alól - áll a Népszabadságban.