Megtartják az SZDSZ júliusi tisztújítását

Vágólapra másolva!
Határozatképtelenség miatt nem tudott döntést hozni az SZDSZ országos tanácsa azokban a kérdésekben, amelyeket a tisztújító küldöttgyűlés előtt kellett volna tisztázni, ennek ellenére július 4-én lesz tisztújítás. Hivatalos elnökjelöltek még nincsenek - akár a küldöttgyűlésen is lehet majd jelöltet állítani.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelen volt az SZDSZ országos tanácsának (ot) szombati budapesti rendkívüli ülése, de ettől függetlenül meg lehet tartani a párt július 4-re tervezett tisztújító küldöttgyűlését - közölte újságírókkal Fodor Gábor.

Egyszerűbb lett volna, ha szombaton meg tudják hozni a még szükséges döntéseket, de a küldöttgyűlés megtartható, és meg is tartják - mondta a lemondását egy hete bejelentő pártelnök.

Néhány döntésről a múlt héten nem szavaztak, a mostani ülést azért hívták össze, hogy ezekben az "elfeledett ügyekben" döntést hozzanak. Hozzátette: lehetett arra számítani, hogy egy héttel a legutóbbi ülés után nem lesznek határozatképesek - éppen a határon mozogtak, néhány ember hiányzott.

Az MTI felvetésére, miszerint a párt Jószolgálati és Etikai Bizottságának állásfoglalása szerint alapszabály-ellenes az országos tanács szombati ülése, azt mondta, a bizottságnak nincs olyan jogosultsága, hogy az alapszabályt ilyen módon értelmezze. Közölte: erről is folyt most vita, de az SZDSZ kialakult joggyakorlata szerint a rendkívüli ülésekre az alapszabály nem tér ki.

Szent-Iványi István, az ot elnöke újságíróknak szintén azt mondta: a testület elnöksége arra jutott, érvényes az a döntés, hogy megtartják a július 4-i tisztújítást. Közölte, hogy a szombati ot-ülésen a részletszabályokról nem tudtak határozatképes döntést hozni, ezért ajánlásokat fogalmaztak meg, amelyeket a küldöttgyűlésnek kell legitimálnia.

Ezek kapcsán elmondta, amennyiben elfogadják a szabályokat és igazolják a küldöttek mandátumát, akkor érvényes küldöttgyűlés jön össze. Kitért arra is, hogy akár július 4-én helyben is lehet elnökjelöltet állítani, és a küldöttgyűlés fogja eldönteni, hogy kit tekint jelöltnek.

Hozzátette: az országos tanács egy olyan nem kötelező érvényű ajánlást fogalmazott meg, amely szerint négy területi választmány vagy kilenc szervezet jelölésével lehessen elindulni az elnöki posztért. Jelezte, már érkeztek jelölések, de nem tudja, hogy ezeket a jelöltek elfogadják-e.