Százmillió jött be a visszautalt állami prémiumokból

Vágólapra másolva!
Százmillió forint jutalmat utaltak vissza eddig állami cégek vezetői a nemzeti vagyonkezelő hétfői tájékoztatása szerint. A vezetők Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő kérésére adják vissza a nekik járó tavalyi prémiumot, tekintettel a válságra.
Vágólapra másolva!

Eddig 100 millió 800 ezer forint gyűlt össze abból, hogy az állami vállalatvezetők visszautalták 2008-as jutalmaikat - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hétfőn. Több mint 70 állami cégvezető tett eleget Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök tavalyi kérésének és utalta vissza tavalyi prémiumát.

Gyurcsány Ferenc 2008. október 30-án utasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot arra, hogy 2009-ben ne fizessen prémiumot, jutalmat az állami vállalatok vezetőinek, és kérte, hogy a cégek vezetői mondjanak le 2008-as jutalmaikról. Az indok azt volt, hogy a válság idején a vállalatok vezetőinek is nagyobb részt kell vállalniuk a terhekből.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint az állami vállalatok vezetői tavaly decemberben írásos nyilatkozatot adtak arról, hogy csatlakoznak a programhoz, de a számviteli törvény értelmében a vállalatok beszámolóit május 31-ig fogadta el a vagyonkezelő. A prémiumok kifizetése május 31-e után kezdődött - a vezetők teljesítményének értékélését követően -, és jelenleg is folyik. A vezetők akkor tudják utalni a felajánlásokat, amikor megkapták a prémiumot, így most már folyamatos a prémiumok visszautalása.

A vezetői felajánlásokat a Magyar Államkincstárnál külön erre a célra létesített számlára lehet küldeni.