Elutasította a kisebb parlament ötletét az Országgyűlés

Vágólapra másolva!
Nem lesz kisebb parlament a 2010-es választásokra, miután az Országgyűlés hétfőn elutasította az erről szóló törvényjavaslatot. Az indítvány még a Gyurcsány-kormány idején született, 199 főre csökkentette volna a parlament létszámát, és állítólag milliárdokat takarított volna meg.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfői ülésén elutasította a kisebb parlamentről szóló törvényjavaslatot, így várhatóan 2010-ben is a jelenlegi rendszer szerint zajlanak az országgyűlési választások. A még a Gyurcsány-kormány által beterjesztett javaslat értelmében a parlamenti képviselők létszáma a jelenleg 386-ról 199-re csökkent volna. Ebből 176 képviselőt egy fordulóban, megyei listáról választottak volna a szavazók, 23 fő pedig a mandátumot nem eredményező szavazatok összesítéséből, országos listáról került volna be a kisebb parlamentbe.

A kormány számításai szerint a jelenlegi választási rendszer melletti 8 milliárd helyett a kisebb parlamenttel 4 milliárd forintba került volna egy választás. Az új rendszerben is megmarad volna a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos választási küszöb, viszont az egyfordulós, tisztán listás választással megszűnt volna 2010-től a választások érvényességi és eredményességi küszöbe.