Nyomoznak az eladott városi buszok miatt Pécsett

2009.06.22. 12:44

Nyomozást indított a rendőrség a Pécs tömegközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. autóbuszainak eladása miatt. A társaság a nemrég több mint két milliárd forintért adta el a közel 150 buszból álló járműparkját, majd visszabérelte azokat. Páva Zsolt polgármester büntetőfeljelentést tett az ügyben, mert szerinte jelentős vagyonvesztés történt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. ellen. A rendőrség tanúkat hallgat meg, iratokat vizsgál és szükség esetén szakértőket von be az eset körülményeinek tisztázására - mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere múlt kedden jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tesz a buszok eladása miatt, és ezt azzal indokolta: "olyan súlyú vagyonvesztés lehetősége merül itt fel, melynek hátterét, indítékait ki kell vizsgálni". Mint mondta, a cég vezetői nem tájékoztatták hivatalosan arról, miért volt szükség a nagy port kavart tranzakcióra.

Június elején került nyilvánosságra, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. a közelmúltban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. Azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizetnek a járművek darabjáért és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizettek a vevőnek.

Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a helyi járatú buszközlekedés fenntartása biztosított a Dunántúl legnagyobb városában, de nem tudja, érte-e kár a várost. "Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - mondta, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

A vezérigazgató azt mondta, nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de szerinte az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK