Kicsit enged az MSZP a gyes ügyében Sólyomnak

Vágólapra másolva!
Az MSZP törvényben írná elő, hogy növelni kell az óvodai és bölcsődei helyek számát, valamint, hogy több részmunkaidős állást kell teremteni a kismamáknak. Így reagál az MSZP az államfőnek a családtámogatási rendszer átalakítására vonatkozó kritikájára. A kormány azonban továbbra is kitart amellett, hogy háromról kettőre kell csökkenteni a gyes idejét - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Módosító javaslatot nyújt be az MSZP néhány országgyűlési képviselője a gyes szűkítéséről szóló jogszabályhoz - írja a Népszabadság.

A törvénnel kapcsolatosan Sólyom László államfő június 11-én közölte: nem írja alá, hanem megfontolásra visszaküldi a parlamentnek. A köztársasági elnök ugyanis nem értett egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának háromról két évre csökkentésével.

Sólyom László indoklásában azt írta: egyetért a kormány céljaival abban, hogy növelni kell az anyák foglalkoztatottságának arányát. Az államfő szerint azonban pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, és nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek.

Ilyen pozitív intézkedés szerinte a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tétele, illetve támogatása. (Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

A Népszabadság szerint az MSZP által benyújtott módosító javaslat törvényalkotási kötelezettséget ír majd elő a kormány részére a gyermekgondozási lehetőségek - például a családi napközi -, a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítéséről, illetve a munkalehetőségek - elsősorban a részmunkaidősek - biztosításáról.

Vagyis az MSZP álláspontja a rendszer hosszú távú átalakításával kapcsolatban változatlan, de készek törvényi garanciákat beépíteni a csomagba. A visszaküldött törvényről és a héten benyújtandó módosító javaslatról június 29-én szavaz majd az Országgyűlés.