Zuschlag-ügy: Ujhelyi nem emlékszik a pénzügyekre

Vágólapra másolva!
Nem emlékszik semmire a szocialista ifjúsági szervezet pénzügyeiről Ujhelyi István, aki 2002-től a szervezet elnöke volt. A Zuschlag-perben tett tanúvallomásában az államtitkár azt mondta, mindent Zuschlag János elsőrendő vádlott intézett. Egy korábbi tárgyaláson egy tanú azt vallotta, Ujhelyi személyesen bíztatta egyesületek létrehozásra.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi István államtitkár, az MSZP alelnöke nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát teljes egészében Zuschlag János, akkori ügyvezető alelnök végezte - mondta tanúvallomásában a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Ujhelyi, akit 2002-ben a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) és az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) egyesüléséből létrejött Fibisz elnökévé választottak, azt mondta: nem foglalkozott a szervezet operatív ügyeivel, a programok szervezésével, mert országgyűlési képviselőként és az MSZP országos elnökségének tagjaként erre nem volt ideje, ezt a munkát Zuschlag János, a per elsőrendű vádlottja végezte.

A bíró kérdésére, hogy emlékszik-e vitákra, amelyek a Fibisz finanszírozásáról és Zuschlag munkájáról folytak, Ujhelyi azt mondta: ilyenre nem emlékszik, de többeknek - főleg a BIT-ből érkezetteknek - szokatlan volt Zuschlag vezetői stílusa és modora. E miatt rendszeres konfliktusai voltak - mondta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FBmU9bXbulP9mVuk
Ujhelyi tanúvallomása

Ujhelyi vallomásában azt állította, nem tudott arról, hogy létezik a Fibisz mellett, Zuschlag János irányítása alatt egy fiktív civil szervezetekből álló hálózat. Szerinte a tanúk, akik azt állítják, hogy ő tudott ezekről az ügyekről, összekeverik a társadalmi szervezetekkel folytatott nyilvános és törvényes együttműködést, illetve azok a mendemondák, amelyek szerint Zuschlag pályázati pénzekből hatalmi pozíciókat épít.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=P6GjGAFZu038J4SI
Zuschlag reagál Újhelyi vallomására

A per egyik korábbi tárgyalásán egy tanú - Balázs Attila, 2003-tól a Fibisz Tolna megyei elnöke - azt vallotta, Ujhelyi négyszemközt azt ajánlotta neki: civil szervezeteket kell létrehozni, és azok pályázaton nyert pénzei segítségével kell a Fibisz finanszírozási gondjait megoldani. Ujhelyi akkor reakciójában visszautasította a tanú állításait, szerinte már annak idején is rossz viszonyban volt Balázzsal, ezért a vallomást politikai ízű támadásnak nevezte (a korábbi tárgyalásról itt olvashat).

Ujhelyi szerint a Zuschlag-perből le kell vonni azt a következtetést, hogy a politikai szervezetek finanszírozási problémáit meg kell oldani, de ehhez politikai egyetértés kell. Az államtitkár azt mondta: a civil szervezetek és a politikai pártok szervezeteinek az együttműködését nem szabályozza törvény, ezért a vádlottak padján ülő személyek nem voltak tudatában annak, hogy törvénytelen dolgot művelnek.

Zuschlag reakciójában azt mondta, nagyrészt egyetért azzal, amit Ujhelyi vallott. Csak annyival kívánta kiegészítette ki, hogy a Fibisz körül lévő civil szervezeteket "senki, soha nem ellenőrizte, hogy fiktívek-e", senki nem kérte be a taggyűlésük jegyzőkönyvét. Ez Zuschlag szerinte cáfolja a vád állítását, hogy mindenki tudott volna a fiktív civil szervezetekből álló hálózat működéséről.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető alelnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.