25 embert kitelepítettek Csákánydoroszlón az árvíz miatt

Vágólapra másolva!
25 embernek el kellett hagynia az otthonát a Rába áradása miatt Csákánydoroszlón, a település egy részén már ugyanis csak csónakkal lehet közlekedni. Több utat lezártak és korlátozták a vasúti közlekedést is a Rába és a Duna magas vízállása miatt. A Rábán közel 50 éves rekord dőlt meg csütörtök reggel, a folyó 506 centiméterrel tetőzött. Több településen homokzsákokkal védekeznek, 500 millió forint áll rendelkezésre. Szombaton várhatóan le kell zárni a budapesti alsórakpartokat is.
Vágólapra másolva!

A Rába vízállása csütörtök reggel 50 éves rekordot döntött meg: több mint 30 centivel meghaladta a vízszint a valaha mért legnagyobb értéket - közölte Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. 1965-ben 470, most 506 centiméteren tetőzött a folyó. Az árhullámnak ez a szintje várhatóan hosszan megmarad.

Szentgotthárdnál, Csörötneknél és Csákánydoroszlónál védekeznek homokzsákokkal, eddig 15-20 ezret használtak fel, de újabbakat hozatnak - közölték csütörtökön a hatóságok. Csákánydoroszlón huszonöt embert kellett kiköltöztetni a Rába áradása miatt. A település Dózsa-ligetnek nevezett részén már csak csónakkal tudnak közlekedni a tűzoltók is, a vízszint pedig még emelkedik, ezért elővigyázatosságból tíz házból ki kellett telepíteni a lakókat - mondta Lendvai Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A csákánydoroszlói önkormányzat átmenetileg a helyi kultúrházban helyezte el a kimenekítetteket.

Hasonló intézkedésekre lesz szükség Vasváron a györgymajori részen, ahol a polgármester utasítására négy házból tizenegy embernek kell kiköltöznie átmenetileg. Szintén fedél nélkül maradt két ember Bozsokon, de ők a szerdai özönvízszerű esőzés miatt. A Rákóczi utcában lévő volt tsz-lakások fala ugyanis megroggyant, ezért a két épület lakhatatlanná vált.

Szivattyúkat, csizmákat, lapátokat küldtek

Az árhullám a Rábán még csütörtökön eléri Körmendet, ott szintén magas vízállásra számítanak. A Rába völgyében várhatóan nagy kiterjedésben önt el mezőgazdasági területeket a víz. A katasztrófavédelem szóvivője, Szentes György szerint a Körmend és Zsennye közeli kiskertek tulajdonosainak is haladéktalanul el kell hagyniuk a veszélyes területet. A lakók tájékoztatásába a rendőrséget is bevonták.

Csütörtök délután elindult egy szállítmány a katasztrófavédelemtől Vas megyébe: a teherautón 10 darab nagyteljesítményű szivattyú, 300 pár csizma, 200 lapát és több száz fáklya van. Ezek mellett a katasztrófavédelem 10 ezer darab homokzsákot is elindított a legveszélyeztetettebb települések felé.

A Murán továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, de később várhatóan ott is harmadfokú készültséget kell elrendelni. Árad a többi Vas megyei folyó is, de ezek nem léptek ki a medrükből. Szentes György arról is beszélt, hogy eddig az úgynevezett árvízvédelmi szakalegységek mozgósítására nem volt szükség, így a honvédséget például nem kellett segítségül hívni. A falvaikat, vagyonaikat féltő önkéntesek megfelelően segítik a gáton védekező szakemberek munkáját, a délutáni szállítmánnyal éppen őket segíti a katasztrófavédelem - tette hozzá.

Utakat zártak le

A Duna és a Rába magas vízállása, a közelgő áradás miatt már több utat le kellett zárni és az elkövetkezendő napokban további útszakaszokon korlátozzák majd a közlekedést. A Dunántúlon lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti összekötő utat, a Pinkamindszent és az ottani határátkelő közötti útszakaszt, a Rönök és Csörötnek közötti mellékutat, valamint a Vasszentmihály és Csörötnek közötti utat.

A Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon Rátót és Szentgotthárd között a Rába és a Lapics-patak áradása miatt csütörtök reggel lezárták a vasúti pályát, itt a belföldi és nemzetközi járatok utasait pótlóbuszok szállítják az árhullám levonulásáig. A Dunántúlon további útlezárások várhatóak.

Magyarország folyóinak védvonalain jelenleg 377 kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség, és 205 ember vesz részt a védekezésben. Rendelkezésre áll az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési pénzügyi fedezet. Jelenleg egy 500 millió forintos keret áll rendelkezésre, amely felülről nyitott - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter is azt mondta csütörtökön: a regionális fejlesztési tanácsok vis maior alapjából fedezi tudják a védekezés és a kárenyhítés költségeit. Ha ez a forrás esetleg kimerül, akkor a minisztérium vis maior alapjából pótolják a hiányzó pénzt - tette hozzá.

Árvízi készülődés Budapesten

Segítséget kértek a győriek

A győri vízügyi szervezet kérésére a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) is részt vállal az árvíz elleni védekezésben, a csapat egy része már útnak indult a Dunántúlra - mondta Lovas Attila igazgató csütörtökön. Szolnokról 71 embert vezényeltek az áradástól veszélyeztetett területre. Ötvenketten már csütörtök este szolgálatba állnak, a többeik pénteken csatlakoznak hozzájuk. A csapatból 16-an műszaki szakemberek, a többiek gát- és csatornaőrök. A szolnokiak addig maradnak a területen, amíg csak szükség lesz rájuk, de a harmadfokú árvízvédelmi fokozat ideje alatt mindenképpen. A Kötikövizig az elmúlt években is a győri társigazgatóságtól kapott ugyanilyen segítséget a védekezéshez a nagy tiszai áradások idején.

Feltöltik a menekülő szarvasok vadetetőit

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a Duna áradására készülve már több napja megkezdte a védekező munkálatokat, és azt állítják: szükség esetén nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítására. Folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy az áradás elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. Az erdő-és vadgazdaság arra kéri az embereket, ne zavarják az állatokat a körtöltéseken, mert azok nem mernek majd felkapaszkodni a dombokra. Mentik a már kitermelt faanyagokat is az árterületről.

Készülnek a Duna-kanyarban és Budapesten is

Megkezdődött a dunai árhullám elleni védekezés a Duna-kanyar érintett településein, a polgármesterek és a katasztrófavédelem szakemberei mindenütt egyeztetik a szükséges intézkedési terveket - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön. Az előkészületek közé tartozik, hogy a Szentendrei-szigeten fekvő Kisorosziban a helyi fuvarozók mozgósításával nagyobb mennyiségű homokot halmoznak fel, Szentendrén a tűzoltók fólialepleket terítenek le, Százhalombattán pedig 5 átereszt zárnak el ideiglenesen, nehogy a víz visszafolyjon az árkokba.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtök este hat órától Demszky Gábor főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint csütörtökön 488 centiméteren áll a Duna, péntekre 579 centiméteres, szombatra pedig már 654 centiméteres vízállás várható. A tetőzés - az előrejelzések szerint - vasárnap lesz 704 centiméteren. A folyó várhatóan szerdára húzódik vissza a medrébe.

A budai alsórakpart egy része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt már most is le van zárva, a további szakaszok lezárását pedig péntek éjjel kezdik meg. Szombaton várhatóan a budai és a pesti alsórakpartot is teljes hosszában lezárják az árvíz miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a rakpartokon parkoló autósokat, hogy járműveiket még pénteken vigyék máshová, különben a rendőrség - a lezáráskor - elszállítja azokat. A hivatal arra is kéri az embereket, hogy pénteken és a hétvégén lehetőleg hagyják otthon autóikat és a tömegközlekedést használják.

Az árhullám a Margitszigetet az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A római parti üdülőövezet mélyebben fekvő hullámtéri területein a védekezéshez a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget. A Főpolgármesteri Hivatal folyamatos összeköttetésben áll az Országos Vízjelző Szolgálattal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rakpartok lezárásán kívül más korlátozásra nem lesz szükség Budapesten, az árhullám lakóterületeket nem érint.

A Lajtán a vízállás meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét. A szakemberek pénteken döntenek arról, hogy megnyissák-e az úgynevezett vésztározót. Ez azt jelenti, hogy a töltést átvágják, és mezőgazdasági területre engedik ki a vizet, hogy lakott területeket az áradás ne veszélyeztessen. A Rába alsó szakaszán Sárvár és Győr között másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek. A Szigetközben és a Hanságban belvíz elleni védekezés is zajlik, de még nem indult meg a szivattyúzás, a problémát egyelőre vízkormányzással oldják meg.

Ausztriában már javul a helyzet. Burgenlandban a tartományi tűzoltóság történetének legnagyobb bevetése kezdődött szerdán, csütörtökre már több mint háromezren dolgoztak az árvízkárok elhárításán, hajnal óta azonban már csökken a Bécsnél mért vízállás. (A hazai árvízhelyzetről bővebben itt, az ausztriai áradásokról pedig itt olvashat részletesebben.)