80 embert kellett a rönöki ár elől kimenekíteni

Vágólapra másolva!
Több megyében is súlyos károkat okozott a péntek délutáni felhőszakadás. A Vas megyei Rönökön két patak áradt ki az éjjel, és emiatt 80 embert kellett ideiglenesen elhelyezni máshol. Zala megyében több településen házakat és utakat öntött el a sáros víztömeg, Hajdú-Biharban és Szabolcsban cseresznye nagyságú jég hullott.
Vágólapra másolva!

Utcákat, házakat öntött el a pénteki felhőszakadás miatt megduzzadt patakokból kiáramló víz a Vas megyei Rönökön és Vasszentmihályon - közölte a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton. Éjszakára Rönökön tizenegy, Vasszentmihályon pedig hat embernek az önkormányzat biztosított menedéket.

Rönökön az alacsonyabban fekvő részeken szinte minden ház udvarára betört a víz, negyven-ötven épületet pedig teljesen elöntött. A házakban méteres víz állt, nyolcvan embernek kellet elhagynia az otthonát, közülük többeket úgy kellett kimenekíteni - mondta el Hegyi László polgármester.

Éjszakára tizenegy embert a művelődési házban helyeztek el, a többiek rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász takarót, élelmiszert vitt a faluba. A felhőszakadás miatt a Rönököt keresztező Kőhidi- és Rönöki-patak péntek délután öntött ki a medréből.

Zalában is tarolt az özönvíz

Zala megye számos településén okozott károkat péntek délután a zivatar és felhőszakadás, önkormányzati ingatlanokban és magánházakban egyaránt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Borsfán néhol 20 centiméter vastagon öntötte el az utcákat és a házakat a sáros áradat, Lovásziban szintén az utcán hömpölygött és pincékbe tört be a víz. Lentiben villám csapott egy házba, a kéménye ledőlt, fóliával takarták le a megsérült részt a tűzoltók.

Letenyén a piacra zúdult nagy mennyiségű víz, Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Zalakaroson, Bánokszentgyörgyön, Gelseszigeten, Gellénházán és Zalaszentbalázson főként vízbetörések és kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat.

Magyarszerdahelyen mintegy félszáz ház került víz alá alig néhány perc alatt az özönvíz miatt megáradt Kürtös pataktól. A víz elöntötte a falu főutcáját és számos lakóházat. A településre vezető úton több autó is lefulladt a hömpölygő vízben, a faluban egy személygépkocsit a tulajdonosa már nem tudott kivezetni, mert a hullámzás az árokba lökte.

Vihar az Alföldön

Cseresznye nagyságú jég hullott néhány percig péntek délután Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településére is. A jégverés 5-15 percig tartott, de komoly pusztítást végzett. A tűzoltókat leggyakrabban fakidőlésekhez riasztották Szabolcsban. Nyíregyházára több hullámban cseresznye nagyságú jég zúdult.

Szegeden is több mint harmincszor riasztották a tűzoltókat három óra alatt a péntek kora délutáni zivatart követően - közölte a tűzoltóság ügyelete. Elsősorban szivattyúzásokhoz kérték a szakemberek segítségét, pincéket árasztott el a víz, illetve sok helyen lakásokat is elöntött a hirtelen lezúduló csapadék. Egy személyautó árokba csúszott, és egy tehergépjármű keresztbe fordult az úton a városban. A városban és környékén egy óra alatt csaknem negyven milliméter csapadék esett.

Két baranyai település, Görcsöny és Regenye utcáin hömpölygött a víz, miután péntek délután felhőszakadás zúdult a térségre. A Pécshez közeli településeken csak a riadalom volt nagy, a tűzoltók több riasztást is kaptak, ám végül nagyobb beavatkozásra sehol sem volt szükség - közölte a tűzoltóság szóvivője. Görcsönyben a helyi tó vízszintje közel harminc centiméterrel emelkedett meg a felhőszakadás miatt. A vízelvezető árok azonban nem bírta el a nagy mennyiségű vizet, s a település utcáin több mint tízcentis ár vonult le. Regenyén szintén megtelt a vízelvező árok, a főutcán hömpölygő víz csak a házak kertjéig jutott, az épületeket már nem veszélyeztette.