Kicsit átírták a képviselői költségtérítési rendszert

Vágólapra másolva!
A parlament nagy többséggel megszavazta a képviselői költségtérítések módosítását, amivel elejét próbálják venni a témáról szóló népszavazásnak. A módosítás értelmében meghagyják a képviselők mostani juttatásait, de megadóztatják az úgynevezett bérpótlékot, ha nem tudják számlával igazolni, hogy mire költötték.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn nagy többséggel megszavazta a képviselői költségtérítésekre vonatkozó szabályok módosítását. A szocialista Göndör István nyújtotta be a javaslatokat, amelyek enyhe szigorítások bevezetésével próbálják csillapítani a költségtérítések rendszere miatti társadalmi felháborodást.

A javaslat értelmében megszüntetik a költségtérítés fogalmát, még az alkotmányból és a képviselők díjazásáról szóló, 1990-es törvény címéből is kihúzták a szót. A képviselők által kapott bruttó összeg azonban lényegében nem változna, hiszen a költségtérítés helyett bevezetnének egy bérpótlékot, amely ugyanúgy a választókerület és Budapest közti távolságtól függne, és megmaradna a lakhatási támogatás is, akárcsak a mostani rendszerben.

A változás annyi lenne, hogy a képviselő összes jövedelmét, így a pótlékot is adókötelessé tennék. Az adóalapot az szja-törvény alapján elszámolt költségekkel lehetne csökkenteni (a törvényjavaslatról részletesen ebben a cikkben olvashat).

Az Országgyűlés hétfő délután 340 igen szavazattal, 18 nem és két tartózkodás mellett megszavazta az ehhez szükséges - kétharmados támogatást igénylő - alkotmánymódosítást, illetve 341 igen, 19 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a képviselői juttatásokról szóló törvény módosítását.

A korábbi bizottsági szavazások és a vita alapján várható volt, hogy a javaslat nagy többséggel megy majd át. A javaslattal a parlament annak próbálta elejét venni, hogy Seres Mária civil kezdeményezése alapján népszavazást írjanak ki a kérdésben.