Nincs büntetés a Bajnai-csomagot megszavazó fideszeseknek

Vágólapra másolva!
Nem kell büntetést fizetniük azoknak a fideszes képviselőknek, akik hétfőn megszavazták a Bajnai-kormány adócsomagjának egy részét, mert véletlenül nyomták meg az igen gombot - mondta az [origo]-nak Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója. A támogatók között volt Varga Mihály, a csomagot keményen bíráló párt gazdasági szakembere is.
Vágólapra másolva!

"Nem láttunk esélyt, hogy megakadályozzuk" - Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója ezzel indokolta az [origo]-nak, hogy miért nem tettek meg minden tőlük telhetőt a Bajnai-kormány túlélését biztosító adócsomag hétfői parlamenti leszavazásáért. Répássy szerint egységesen léptek fel a parlamentben, de matematikailag nem volt esélyük a csomag leszavazására, ezért nem is erőltették a dolgot.

Bár eltökélten ellenezték a Bajnai-csomagot, hétfőn a Fidesz és a KDNP frakciójából összesen 20 képviselő, a frakciók több mint 12 százaléka mulasztotta el megnyomni a nem gombot az új adójogszabályokról való szavazás alatt. 16 képviselő - köztük Orbán Viktor Fidesz-elnök - távol volt, 4 politikus, így például a Fidesz gazdasági szakpolitikusa, Varga Mihály pedig igen gombot nyomva támogatta a kormány adócsomagját.

A hevenyészett ellenállás azért is figyelemre méltó, mert az SZDSZ sem állt ki egységesen a kormány mellett: a vagyonadót a szabad demokraták egy része nem szavazta meg. Répássy szerint ugyanakkor tudni lehetett, hogy az SZDSZ csak a vagyonadónál lesz bizonytalan, a többi javaslat elfogadását a Fidesz szinte készpénznek vette.

Igaz, a vagyonadót 195 igen szavazattal fogadták el, ami még akkor is elegendő lett volna, ha a parlament összes képviselője jelen van. Az ellenzéki padsorokból ugyanakkor többen is hiányoztak. Répássy szerint a szavazásról 8 fideszes képviselő igazoltan volt távol, a többiekről viszont nem tud. "Azt, hogy a másik 8 hiányzó hol volt, azt nem tudom" - tette hozzá a frakcióigazgató.

A szavazáson 4 fideszes a párt elutasító álláspontja ellenére igennel szavazott az adócsomagra - a frakcióigazgató szerint ez "nem bocsánatos bűn". Répássy ugyanakkor azt mondta, hogy mind a négy képviselő véletlenül nyomott rossz gombot, tudomása szerint Varga Mihály, Balogh József, Fehérvári Tamás és Kerényi János is mellényúlt. Erről szerettük volna személyesen is megkérdezni a képviselőket, de elérhetetlenek voltak.

Az ülésteremben nagy hangzavar van, 10 másodperces különbséggel jönnek a szavazások, ilyenkor előfordul, hogy egy képviselő téved, és mellényúl - magyarázta a gikszert Répássy. A frakcióigazgató szerint ugyan "nem normális" az ilyen hiba, mivel azonban a képviselők nem szándékosan szavaztak át, a párt nem is tervez szankciókat ellenük.