Több mint 300 milliót kérnek a szabolcsi viharkárosultak

Vágólapra másolva!
Több mint 320 millió forint állami támogatást kértek Szabolcs megyei önkormányzatok a júniusi viharkárok miatt. A pénzből csaknem kétezer lakás helyreállításához járulnak hozzá.
Vágólapra másolva!

A június 7-ei vihar által megrongált több mint 1900 magánlakás helyreállításához 328,5 millió forint állami támogatást kértek az érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok - jelentette be szerdán az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője, Kerekes Edit. A befejeződött kárfelmérés alapján az ítéletidő 40 településen több mént hétezer magán-, 180 önkormányzati és 25 egyházi épületben tett kárt, ebből a sérült magánlakások száma több mint négyezer.

A kormány döntése szerint az állam a házak lakhatóvá tételéhez, a tetők, a tűzfalak és kémények helyreállításához ad támogatást a biztosítással nem rendelkezőknek a kár 60 százalékának megfelelő mértékben, míg a biztosítottaknak az önrészük 80 százalékában.

A megrongálódott több mint négyezer lakáshoz képest végül azért lett jóval kevesebb a támogatási igény, mert soknak a ablakait verte be a jég, a redőnyt vagy a külső vakolatot rongálta meg a vihar, és ezekre nem vonatkozik az állam támogatás.

Barna László, a hivatal főosztályvezetője szerint időközben kiderült, hogy az ingatlanok kétharmadának mégis csak volt biztosítása, s a biztosítók már rendezték is a kártalanítást. Az önkormányzati épületek helyreállításához a regionális fejlesztési tanács vis maior alapjából ad támogatást a helyhatóságoknak.