Mulasztó hivatal zárt el a gyerekétől egy anyát

Vágólapra másolva!
Másfél éven át nem láthatta a gyerekét egy édesanya a szegedi gyámhivatal mulasztása miatt - közölte csütörtökön az ügyben vizsgálódó ombudsman, Szabó Máté hivatala. Az országgyűlési biztos szerint a késlekedő ügyintéző miatt sérült a gyermek joga az őt megillető védelemhez és a tisztességes eljárás is.
Vágólapra másolva!

A szegedi gyámhivatal mulasztása miatt nem találkozhatott másfél évig egy anya a gyermekével - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté. Az édesanya az után fordult az ombudsmanhoz, hogy 2007-ben hiába kérte a szegedi gyámhivatalt: szabályozott körülmények között találkozhasson az apával élő gyermekével. Idén januárig gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben azon kívül, hogy a hivatal a 30 napos határidőn belül beszerzett egy nyilatkozatot a szülőktől - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatal csütörtökön.

Szabó Máté szerint a gyámhivatal annak ellenére sem cselekedett, hogy tudott a szülők konfliktusáról, az ügyükben folyó rendőrségi és bírósági eljárásokról, valamint arról is, hogy a gyerekkel pszichológus foglalkozik. Az eljárás az anya sürgetése dacára csak akkor indult meg, amikor az ombudsman megkereste a szegedi gyámhivatalt és magyarázatot kért. Ezek után - másfél éves késéssel - gyorsan megszületett a döntés. Az ombudsman szerint a késlekedés miatt csorbult a tisztességes eljáráshoz való jog, és sérült a gyerek védelemhez és gondoskodáshoz való joga is.

Az ombudsman közleménye kitér arra is, hogy egy korábbi ajánlása nyomán a gyámhivatal szakmai munkájának felügyeletét ellátó Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatal már vizsgálódott, és néhány esetben komoly hiányosságokra bukkant. Szabó Máté szerint a régió vezetője ezek után a hiányosságok kiküszöbölésére és a határidők maradéktalan betartására szólította fel az ügyintézőket. Megígérte az ombudsmannak azt is, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrzi az ügyintézési határidők betartását, mulasztás esetén pedig munkáltatói intézkedést kezdeményez. Az ombudsman most felkérte a régióvezetőt, hogy az édesanya ügyében mulasztó ügyintézővel szemben rögtön fontolja meg a munkáltatói intézkedést.

Szabó Máté a Szegedi Városi Ügyészség vezető ügyészét is megkérte, hogy törvényességi felügyeleti eljárásai során fordítson fokozott figyelmet a szegedi gyámhivatalra. A panaszos anya ügyészségi eljárást is kezdeményezett, annak eredményéről tájékoztatást kért az ombudsman.