Szonda Ipsos: 44 százalékra hízott a Fidesz

2009.07.02. 7:04

Az európai parlamenti választáson való sikeres szereplés erősítette a Fidesz és a Jobbik pozícióit - derül a Szonda Ipsos júniusi felméréséből. A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 44 százalék. Ekkora támogatottságot a közvélemény-kutató cég még soha nem mért az ellenzéki pártnál. Az MSZP-nek ezúttal nem csökkent a támogatottsága.

Az európai parlamenti választáson való sikeres szereplés erősítette a Fidesz és a Jobbik pozícióit - derül a Szonda Ipsos Népszabadságban közölt felméréséből. Az 1500 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a Fidesz májushoz képest 6, a Jobbik pedig 5 százalékkal gyarapította táborát. Az MSZP-nek ezúttal nem csökkent a támogatottsága.

A Fidesz támogatottsága a népesség egészén belül 44 százalékos, ez az eredmény a párt eddigi csúcspontja. A Szonda Ipsos felméréseiben utoljára 1993 elején volt 40 százalékot meghaladó támogatottsága a pártnak. A Fidesz 3,5 milliós táborából jelenleg a szokásosnál kevesebben, hattizednyien mutatnak aktivitást, de egy most vasárnapi választáson így is 2 millió voksot össze tudna gyűjteni az ellenzéki párt.

Az MSZP tavasszal folyamatosan gyengült, de úgy tűnik, hogy ez a visszaesés megállt. A múlt hónapban a választásra jogosultak 11, most 12 százaléka áll a szocialista párt mögött, tehát megközelítőleg 1 milliós a táboruk. Lendületük ezúttal hasonló a Fideszesekéhez, nagyjából hattizedük aktív, így jelenleg 600 ezer biztos szavazattal számolhatnának.

A Jobbik jelenleg 7 százalékos, közel hatszázezres táborral rendelkezik. A Jobbikról a Szonda Ipsos elemzése azt írja, hogy az EP-választások előtti napok mérései is jelezték, létezik szavazói átjárás a Fidesz és a Jobbik között. Ezt bizonyítja a Szonda Ipsos szerint, hogy a Fidesz szavazótáborának 17 százaléka a Jobbikot nevezte meg, mint voksra még leginkább érdemes pártot.

A közvélemény-kutató szerint a Fidesz és Jobbik közötti ingázás az európai uniós választást követően is folytatódott, de a folyamat egyirányú: a radikális párt június 7-i szavazóinak bő egytizede átment, visszament a Fideszhez.

A június 7-i EP-választásokon az MSZP-re 17,4 százalék szavazott, ezzel a párt 4 mandátumot szerzett az 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A Fidesz 56,4 százalékkal 14 képviselői helyet szerzett. A Jobbik közel 15 százalékkal 3 képviselői helyet kapott. Az MDF is bejutott az európai parlamentbe 5,3 százalékkal, 1 mandátummal. A Lehet más a politika és a Humanista párt szövetsége 2,6 százalékot ért el, ezzel megelőzták az SZDSZ-t, amely csupán 2,16 százalékot kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK