Zavartalanul toboroz tovább a betiltott Magyar Gárda

Vágólapra másolva!
Bár a Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a Magyar Gárda Mozgalom egyértelműen a betiltott egyesület része, hétvégén országszerte számos helyen újabb tagokat toboroz a Magyar Gárda. A feloszlatott szervezet honlapján a betiltás elleni szombati tüntetést is hirdetik - ezt azonban nem engedélyezte a rendőrség. Az [origo]-nak nyilatkozó jogász szerint ezekben az esetekben felmerül az egyesülési joggal való visszaélés, ezt azonban a rendőrségnek kell vizsgálnia.
Vágólapra másolva!

Országszerte számos rendezvényt tart hétvégén a Magyar Gárda. A Fővárosi Ítélőtábla ugyan kimondta a Magyar Gárda Egyesület, és ennek részeként a Magyar Gárda Mozgalom feloszlatását, a mozgalom azonban ezután rögtön újraszervezte önmagát - mondta az [origo]-nak Kis Róbert, a Magyar Gárda úgynevezett országos főkapitánya. Kis Róbert szerint az eseményeket a mozgalom szervezi, így ezeket nem érinti a bírósági döntés.

A hétvégén így toborzót tart a gárda többek között Borsod és Vas megyében, Pest megyében öt helyen is, biztosítanak egy szkinhed-koncertet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Heves megyei szervezet pedig buszutat szervez a tervezett szombati budapesti szimpátiatüntetésre a Magyar Gárda mellett.

A Szabadság térre bejelentett tüntetést azonban - mely Budaházy György letartóztatása ellen is tiltakozik egyben - nem engedélyezte a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: amennyiben lesznek olyanok - különös tekintettel a Magyar Gárda Egyesületre -, akik mégis részt vesznek egy tüntetésen, a rendőrség a leghatározottabban fellép majd velük szemben. Tóth Gábor fővárosi rendőrfőkapitány szombaton egész napra fokozott ellenőrzést rendelt el.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletét - mely egyértelműen kimondta, hogy a mozgalom az egyesület része - Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogokkal foglalkozó programvezetője az [origo]-nak úgy értelmezte, hogy ezután nem szervezhetnek toborzásokat, tisztavatást, nem szervezhetnek gyűléseket, nem léphetnek fel egységesen úgy, mint a Magyar Gárda. (Erről bővebben itt olvashat.)

A betiltott egyesület volt tagjai ugyan jelenthetnek be rendezvényeket, ahol akár a gárda egyenruháját is viselhetik, a rendőrségnek azonban vizsgálnia kell, hogy a rendezvény kapcsolódik-e a feloszlatott szervezethez. Ennek egyértelmű jele lehet Simon Éva szerint, ha az egyesület honlapján hirdetik meg az eseményt - a hétvégi eseményeket mind a Magyar Gárda, illetve annak megyei szervezeteinek honlapján hirdették meg. Az egyesülési joggal való visszaélés legfeljebb egyéves börtönbüntetést jelenthet.

Megkérdeztük a rendőrséget a rendezvényekkel kapcsolatban, de csak annyit mondtak, hogy a gyülekezési törvény alapján fognak eljárni.