Katona Béla lehet Szili utódja

2009.07.06. 14:10

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Katona Béla válthatja ősztől Szili Katalint a házelnöki poszton az MTI szocialista forrásból származó, meg nem erősített információja szerint. Szili szombaton jelentette be, hogy lemond az Országgyűlés elnöki tisztségéről.

Szeptemberben elején dönthet az MSZP-frakció Szili Katalin házelnök utódjáról, a legesélyesebb jelölt Katona Béla frakcióvezető-helyettes, aki korábban azt jelezte, hogy 2010-ben nyugdíjba vonul - tudta meg az MTI hétfőn szocialista forrásból. Az MTI meg nem erősített információja szerint még nincs hivatalos előterjesztés, de Katona Béla neve már a pécsi polgármester-választás idején is felmerült: ő lehetett volna Szili utódja akkor is, ha a házelnököt polgármesterré választják.
    
Katona mellett szólhat, hogy ő az MSZP-frakció egyik legtekintélyesebb tagja, aki 1990 óta részt  vesz az Országgyűlés munkájában. Katona már korábban jelezte, a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul. Az 1944-ben született gépészmérnök, közgazdász végzettségű politikus 1988 májusától az MSZMP Központi Bizottsága tagja, majd az MSZP egyik alapító tagja és első budapesti elnöke, 1996 és 1998 között pedig az MSZP alelnöke volt. 1998-ban ő volt a párt főpolgármester-jelöltje, a jelöltségtől később visszalépett.
   
Katona a Horn-kormány ideje alatt, 1994 és 1995 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányította tárca nélküli miniszterként, de lemondott, mert nem értett egyet a Bokros-csomaggal. 1998 óta frakcióvezető-helyettese az MSZP-nek, azóta négy frakcióvezetővel, Kovács Lászlóval, Nagy Sándorral, Lendvai Ildikóval és Mesterházy Attilával is együtt dolgozott.
   
Szili Katalin az MSZP szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond házelnöki posztjáról. A politikus később újságíróknak azt mondta, a baloldal újjáépítése érdekében köszön el a szeptember 14-ei, első parlamenti ülésnapon, nem vállal tagságot az MSZP országos választási bizottságában, és "nem sarzsival, hanem baloldali politikusként" akar tenni a baloldal újjáépítéséért.
       
Nem ez lesz az egyetlen változás szeptemberben az Országgyűlés vezetésében, hiszen az európai parlamenti képviselővé választott Áder Jánost az alelnöki poszton Pelczné Gáll Ildikó váltja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK