Egy rendőröket rugdosó tüntető maradt a fogdán

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak egy tüntetőt, akit a szombat esti gárdistademonstráción vettek őrizetbe. Az ügyészség szerint a férfi nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak, majd két rendőrbe is belerúgott.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított a szombati gárdatüntetés egyik résztvevője ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az Erzsébet téri demonstráció során B. Tamást az intézkedő rendőrök megpróbálták kiemelni a tömegből, mire ő "egy alkalommal a csuklóján megrúgta L.P. rendőr hadnagyot" - válaszolta az [origo] kérdésére az ügyészség. "Ezt követően vele szemben a rendőrök kényszerintézkedést alkalmaztak, aminek ő ellenállt, és az intézkedés során ismételten megrúgott egy rendőrt" - tették hozzá.

A férfit őrizetbe vették, kihallgatása során tagadta a hivatalos személy elleni erőszakot. A Budapesti Nyomozó Ügyészség várhatóan bíróság elé állítja a gyanúsítottat.

Az engedély nélküli gárdistademonstráción - amellyel a szervezet bírósági feloszlatása ellen tiltakoztak - több mint kétszáz embert vettek őrizetbe. Többségüket még éjszaka elengedték, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 205 emberrel szemben különböző szabálysértések - garázdaság, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés - elkövetése miatt eljárás indult. (A tüntetésről szóló tudósításunkat itt megnézheti.)

Öt panasz a rendőri fellépés miatt

Az Erzsébet téren tartott tüntetéssel kapcsolatban hétfő délig összesen öt panasz érkezett a Független Rendészeti Panasztestülethez - közölte Kaltenbach Jenő, a testület elnöke. Az eddig beérkezett panaszok elsősorban a rendőrség "indokolatlanul erőszakos, túl durva fellépését" kifogásolták - mondta, hozzátéve, hogy a panasztestület a napokban megkezdi az ügyek kivizsgálását.

A szombati demonstrációval kapcsolatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai is vizsgálódnak, akik július 2-a óta több közterületi rendezvényen is a helyszínen ellenőrizték a gyülekezési jog érvényesülésének körülményeit. Az ombudsman munkatársai ott voltak a Magyar Gárda tagjainak és szimpatizánsainak demonstrációján is; a hivatal egyik munkatársa akkor az MTI-nek elmondta: vizsgálatot folytatnak, minden dokumentumot bekérnek a rendőrségtől, s majd azok alapján alakítják ki álláspontjukat.