Szombatra tüntetést jelentett be a Jobbik

Vágólapra másolva!
Szombatra tüntetést jelentett be a Jobbik - mondta hétfőn Vona Gábor, a párt elnöke. Vonát a Magyar Gárda feloszlatása ellen szervezett szombati tüntetésen a rendőrség előállította, de vasárnap hajnalban elengedték.
Vágólapra másolva!

Most szombaton tüntetést tart a Jobbik: a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely tudomásul vette azt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfői sajtótájékoztatón Budapesten. Szerinte a szombat délután a Magyar Gárda feloszlatása ellen szervezett budapesti tüntetés mindvégig megőrizte békés jellegét, ezért a rendőri intézkedés jogszerűtlen volt. Szombaton a tüntetésen megjelenő Vonát előállították, de vasárnap hajnalban elengedték.

A pártelnök szerint helytelen a megfogalmazás, hogy a rendőrség által feloszlatott szombati rendezvény nem volt engedélyezett tüntetés. Az igazság az - mondta -, hogy egy spontán kialakult békés rendezvény volt. "Mivel nem volt a Gödörhöz bejelentett tüntetés, így tiltani sem lehetett" - jelentette ki. Vona Gábor szerint a rendőri intézkedés mögött politikai üzenet van, a végső szándék a Jobbik parlamentbe kerülésének megakadályozása.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője a szombati tüntetésről azt mondta, hogy jogszerűtlen volt, hogy a rendőrök nem biztosítottak szabad elvonulást azoknak, akik önként szerették volna elhagyni az Erzsébet teret.

Szombaton körülbelül 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a bíróság döntése ellen, amely a Magyar Gárda feloszlatásáról szólt. A tüntetők a Magyar Gárda mellett a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett is kiálltak. A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. A tüntetés során több mint 200 embert előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is. Az előállítottak többségét elengedték.