Már csak a gondnokot gyanúsítják a csepeli gyilkossággal

Vágólapra másolva!
A csepeli iskolai kettős gyilkosság miatt letartóztatott egykori gazdasági igazgatót, Deme Gábort már nem gyanúsítják azzal, hogy társtettesként részt vett volna az iskola vezetőjének és helyettesének meggyilkolásában - közölte a férfi ügyvédje a bíróság keddi ülése után. Deme korábban azt vallotta: a halálos lövéseket az iskola gondnoka, K. Tamás adta le, aki szerint viszont egy csuklyás ismeretlen volt a tettes.
Vágólapra másolva!

Már nem gyanúsítják társtettesként elkövetett emberöléssel a csepeli kettős gyilkosság után letartóztatott Deme Gábort - közölte kedden az [origo]-val Deme védője, Ruttner György. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában január 7-én lőtték agyon az intézményvezetőt és helyettesét. Az ügyben másnap két embert fogtak el a rendőrök: Demét, a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő volt gazdasági igazgatót és az iskolában gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást.

A két férfit a rendőrség gyanúsította meg emberöléssel, vádemelés még nem történt ellenük. A Budai Központi Kerületi Bíróság keddi ülésén úgy foglalt állást, hogy az eljárás jelen szakaszában már nem lehet azonosan értékeli a két férfi szerepét a gyilkosságban, a bizonyítékok ugyanis arra engednek következtetni, hogy Deme nem vett részt társtetteként az emberölésben - mondta el az ügyvéd.

Deme a kezdetek óta azt vallotta, hogy a gondnok gyilkolt, ő maga a lövések eldördülésekor már nem is tartózkodott abban a helyiségben, ahol a gyilkosság történt. K. Tamás nem tett részletes vallomást. A keddi ülésen az ügyvéd szerint a gondnok csak elismételte, amit a letartóztatásakor mondott: sem ő, sem Deme nem lőtt. Arra a kérdésre, hogy akkor ki volt a tettes, K. Tamás annyit felelt: egy csuklyás ember.

Ruttner szerint Deme ártatlanságát bizonyítják a szakértői vélemények, a lőpornyomok és a hangfelvétel, amely az egyik áldozatnál megtalált diktafonon volt. A bíróság állásfoglalása alapján a rendőrségnek módosítania kell, mivel gyanúsítják Demét. Az ügyvéd szerint két dolog merülhet fel: bűnpártolás, illetve az "emberöléshez kapcsolódó valamilyen részesség esetleges gyanúja" is.

A volt gazdasági igazgató korábban annyit elismert, hogy ő vitte el a gyilkosság után az iskolából az ottani kamerák felvételeit tároló szervert, ami azóta sem került elő. Deme azt állítja, hogy K. Tamástól rettegve, halálfélelemben cselekedett, amikor eltüntette a szervert. A bíróságnak még tisztáznia kell, hogy a férfi tényleg kényszerhelyzetben, félelemből vagy pedig tudatosan tüntette el a bizonyítékot.

A kérdések tisztázásához további tanúkat kell még meghallgatni. A tanúk befolyásolásának elkerülésére úgy döntött a bíróság Ruttner szerint, hogy mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását meghosszabbítják újabb két hónappal, szeptember 9-ig.