Adócsalásra játszottak egy kastély többszöri eladásával

Vágólapra másolva!
Adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az APEH egy Borsod megyei kastély többszöri eladása miatt. A kastélyt azért adták el többször, hogy jogosulatlanul vissza tudják igényelni az áfát. Az APEH 24 milliós adótartozás fejében lefoglalta a kastély bútorait.
Vágólapra másolva!

Jelentős értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága egy kastély többszöri eladása ügyében - közölte szerdán az adóhatóság.

Az APEH azért tett büntetőfeljelentést a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni. Az adóhatóság szerint a kastély újbóli eladása az áfa jogosulatlan visszaigénylése miatt történt.

A felek ugyanis az újabb szerződésben - a kastély változatlan állapota és tényleges értéke ellenére - az első szerződésben megállapított vételár kétszeresét tüntették fel. Az ellenőrök azt is kiderítették, hogy a vevő a vételárnak csupán a töredékét fizette ki, illetve a kastély egy év múlva a második szerződésben szereplő ár negyedéért ismét gazdát cserélt.

Az adóhatóság így a vevő által visszaigényelt 100 millió forint áfát nem utalta ki, a megállapított 24 millió forintos adótartozás végrehajtása érdekében pedig a kastély antik bútorait lefoglalta.

Az adóhatóság az MTI érdeklődésére sem a kastély, sem a település nevét nem kívánta elárulni. Az APEH sajtóosztálya mindössze annyit árult el, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő kastélyszállóról van szó.