Az ORFK szerint jogszerűen oszlattak szombaton

2009.07.08. 0:27

Csak akkor kezdtek oszlatni, amikor a rendezvény elvesztette békés jellegét - közölte az ORFK a szombati Deák téri tömegoszlatásról. A rendőrség szerint a BRFK betartotta a fokozatosság és a kíméletesség követelményét.

A rendőrség szerint jogszerűen járt el a szombati, feloszlatott tüntetésen és azt megelőzően, a demonstrációk bejelentésének elbírálásánál is a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Szombaton a Magyar Gárda és Budaházy György melletti szimpátiatüntetést akartak bejelenteni több helyszínre, de a rendőrség ezt mindenhol megtiltotta. A Deák téren összegyűlő tömeget feloszlatták. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden délután hozta nyilvánosságra álláspontját. Eszerint eredetileg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtti területre jelentettek be tüntetést, de a bejelentő később a helyszínt a Szabadság térre módosította. Oda azonban már egy másik szervezetnek biztosítottak helyet kulturális rendezvényre.

A következő bejelentést szombaton délelőtt mások tették, a Szent István Bazilika elé, majd a Kossuth térre. Ezeket is megtiltották. A rendőrség a tiltást azzal indokolta, hogy a gyülekezési törvény kimondja, meg lehet tiltani a rendezvényt, ha annak "megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható." A döntést nyilvánosságra is hozták.

A BRFK vezetője már korábban fokozott ellenőrzést rendelt el szombat egész napra, de az ORFK szerint nem a Budaházy György melletti tüntetések, hanem más, kockázatosnak ítélt rendezvények miatt. Hogy ezek melyek voltak, arra a rendőrség későbbre ígért választ.

A rendőrség szerint időben tájékoztatták az érintetteket a tiltásról, akik pedig ennek ellenére összegyűltek a Deák téren, igazoltatni majd előállítani kezdték, mivel nem engedelmeskedtek a jogszerű rendőri intézkedésnek. Ekkor kezdték a rendőröket dobálni a tömegből, akik a Szolgálati Szabályzat értelmében ennek elhárítására jogosultak voltak könnygázt használni. Mivel a rendezvény a dobálással elvesztette békés jellegét is, oszlatni kezdtek - közölte az ORFK.

Az arányosság, a fokozatosság és a kíméletesség követelményét betartották. A könnygázt csak a rendőrök elleni támadás elhárítására, a támadók ellen alkalmazták - közölte a rendőrség.